Hoe generatieve AI IT-services ontwricht

De IT-dienstverlener onthult zijn technologische voorspellingen voor 2024. AI zal leiden tot een aanzienlijke toename van investeringen in disruptieve gebieden van datacenterinfrastructuur. Een analyse van de nieuwe duurzaamheidsuitdagingen voor IT-afdelingen.

post-image-3


Terwijl IT-teams zich aanpassen aan de grootste verstoorder van 2023, generatieve AI, zal het komende jaar worden gekenmerkt door een mix van nieuwe trends op het gebied van netwerken, edge computing, private 5G, datacenters en cloud. 

"De toepassing van AI groeit exponentieel. Maar mensen zullen een sleutelrol spelen bij de inzet ervan", zegt Shahid Ahmed van NTT. 
"Bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze over voldoende capaciteiten beschikken om de ontwikkeling van nieuwe technologieën in de toekomst mogelijk te maken en tegelijkertijd hun duurzaamheidsdoelstellingen nastreven." 

In een dergelijke context zal AI zorgen voor meer investeringen in disruptieve energievoorzieningen voor datacenterinfrastructuur. 
"Datacenters verbruiken doorgaans tussen de 6 en 8 kilowatt aan elektriciteit", zegt de expert. 
AI helpt echter om dit verbruik te verhogen: eenheden die 50 tot 100 kilowatt (of meer) verbruiken zijn gemeengoed geworden. We kunnen dus verwachten dat het energieverbruik de komende jaren zal verdubbelen of zelfs verdrievoudigen. 
"Deze apparaten genereren meer warmte en vereisen daarom meer koelcircuits. Ze ondermijnen de inspanningen van bedrijven om netto nul koolstofemissies te bereiken.  
 
"Tegen 2024 zouden meer organisaties nauw moeten samenwerken met hun energieleveranciers om duurzamere oplossingen te onderzoeken. De strengere regelgeving voor datacenters zal deze ontwrichtende trend alleen maar versterken," waarschuwt Bruno Berti, Senior Vice President Global Product Management bij NTT Global Data Centers.   
 
Duurzaamheid wordt daarom een integraal onderdeel van alle nieuwe technologische oplossingen. 
"Duurzaamheid wordt een primaire zorg in het inkoopproces van IT-oplossingen," zegt Berti. 
Tegen 2024 zal duurzaamheid een nog grotere impact hebben op de keuze van technologieën die worden getest, waarin wordt geïnvesteerd, die worden gekocht of die worden opgeschaald door IT-teams. 

"Bedrijven zullen steeds meer gebruik willen maken van nieuwe technologieën om netto nul emissies en groenere activiteiten te realiseren. Dit zal hen in staat stellen om cruciale smart factory-toepassingen die bijdragen aan hun ESG-projecten te versnellen. Projecten die variëren van het terugdringen van koolstofemissies tot de circulaire economie van infrastructuurmaterialen," legt Vicky Bullivant SVP Sustainability & HSE bij NTT uit.
 
Optische netwerken zullen ondertussen steeds wijder verspreid raken. Meer dan 90% van de senior managers en bedrijfsleiders willen hun netwerken moderniseren om ervoor te zorgen dat ze de huidige en toekomstige uitdagingen aankunnen. 
De toegenomen aandacht voor netwerkefficiëntie, betrouwbaarheid, duurzaamheid en hun vermogen om toekomstige uitdagingen aan te gaan, zal er naar verwachting toe leiden dat optische netwerken in 2024 op de voorgrond zullen treden. Recente tests hebben het potentieel van deze technologie aangetoond - met overdrachtssnelheden van 1,2 TB/s. 

Naast deze trends zullen menselijke vaardigheden een cruciale rol spelen in de ontwikkeling van AI. 
Volgens NTT's Global CX Report 2023 vereist het merendeel van de interacties met klanten nog steeds een vorm van menselijke tussenkomst. Executives die het ermee eens zijn dat mensen een essentiële rol zullen blijven spelen in het klanttraject.  

"Basiskennis van AI en Big Data analytics zal een kerncompetentie worden voor een meerderheid van de banen in alle sectoren, maar nieuwe werknemers zijn niet de enige manier om daar te komen. Onderzoek heeft aangetoond dat bedrijfsleiders die in de afgelopen drie jaar hebben geïnvesteerd in bijscholings- en omscholingsprojecten, een grotere kans hebben om winsten van meer dan 25% te boeken. Deze trend zal zich naar verwachting voortzetten in 2024, omdat trainingservaringen beter georganiseerd worden om lacunes in vaardigheden op te vullen en aan zakelijke behoeften te voldoen," zegt Sashen Naidu, Vice President van CX Services bij NTT. 

Onzichtbare clouds zullen ondertussen beginnen te verticaliseren. "Tegen 2024 is het niet zozeer de technologie zelf die naar verwachting zal groeien, maar de softwarelagen, PaaS en IaaS voor verticaal-specifieke clouds die zich richten op use cases die zijn gecentreerd op industriële activiteiten en bedrijfsresultaten. Analisten voorspellen deze ontwikkeling al enige tijd en er is nu meer belangstelling voor deze projecten," concludeert Charlie Li, SEVP en Global Head of Cloud & Security Services bij NTT DATA.
 
Show More
Back to top button
Close
Close