Hoe slimme thuisoplossingen echte energiebesparingen kunnen opleveren

Meer dan 80% van de Belgen beweert tot €250 te hebben bespaard, vooral dankzij een slimme thermostaat. Dit is hoe.

post-image-3
De energiecrisis zet mensen ertoe aan om zich uit te rusten met connected oplossingen om hun energieverbruik beter onder controle te houden.
Connected home specialist Netatmo voerde een enquête uit bij 2400 gebruikers in Europa, waaronder België, om meer te weten te komen over het gebruik van zijn slimme verwarmingsoplossingen.

De resultaten: 82,6% van de Belgische gebruikers zegt energie te hebben bespaard sinds ze de slimme thermostaat hebben geïnstalleerd. 
Hoe langer ze verbonden verwarmingsoplossingen gebruiken, hoe meer energie ze denken te hebben bespaard (82% van degenen die de oplossing minder dan een jaar gebruiken en tot 92% van degenen die de oplossing al meer dan 5 jaar gebruiken). 
Volgens het onderzoek denkt meer dan de helft van de ondervraagden tot €250 te hebben bespaard. 

Wat de redenen voor de aankoop van deze apparatuur betreft, zegt 88,3% van de Belgische gebruikers dat ze intelligente verwarmingsoplossingen hebben geïnstalleerd om hun verwarming gemakkelijk te regelen en te sturen, 46,5% om hun verbruik te controleren en te analyseren en 43,7% om energie te besparen. 

72% van de ondervraagden (tegenover 76,7% van de Belgen) zei dat ze de temperatuur van hun verwarming hadden verlaagd om energie te besparen: 84% van hen (tegenover 79,5% van de Belgen) zei dat de intelligente verwarmingsoplossingen van Netatmo hen in staat hadden gesteld om thuis een comfortabele temperatuur te behouden, terwijl ze minder verwarmden. 

Volgens de onafhankelijke Belgische energievergelijker Monenergie.be kan het verlagen van de verwarmingstemperatuur met slechts één graad tot 7% aan energiekosten besparen. Met de Netatmo Slimme Thermostaat verlaagden 63,6% van de gebruikers hun verwarming met gemiddeld 1 graad. 23,1% verlaagde de verwarming met gemiddeld 2 graden en 10,7% met gemiddeld meer dan 2 graden. 

Een slimme thermostaat stelt gebruikers dus in staat om hun huis optimaal te verwarmen en alleen wanneer dat nodig is, dankzij opties die de verwarming aanpassen wanneer de gebruiker een paar dagen weg is of afstandsbedieningen vanaf een smartphone.
 
Show More
Back to top button
Close
Close