Hoe Belgen investeren in kunstmatige intelligentie

47% van de Belgische investeerders is positief over het gebruik van kunstmatige intelligentie. Dit sentiment is meer uitgesproken bij mannen en jongeren. Vrouwen zijn daarentegen kritischer over de impact ervan. Een vijfde van de beleggers is van plan om aandelen, fondsen of ETF's te kopen die actief zijn op het gebied van AI.

post-image-3
In 2022 heeft kunstmatige intelligentie een sterke groei gekend. Dit is de Belgische beleggers niet ontgaan: een derde van hen gelooft dat AI de komende tien jaar een positieve impact zal hebben op de wereldwijde economische groei (30% denkt het tegenovergestelde), volgens gegevens uit de ING Investor Barometer die in september zijn verzameld. 

Deze overtuiging is iets sterker onder jongere beleggers, van wie ongeveer vier op de tien deze mening zijn toegedaan. Ondertussen verwachten meer vrouwen dat AI een negatieve impact zal hebben op de groei, met 33% tegenover 24% die een positieve impact ziet. 
Bij mannelijke beleggers is het tegenovergestelde het geval: 38% is positief, tegenover 27% die negatief is.

Tegen deze achtergrond denkt bijna de helft van de Belgische beleggers (47%) dat dit een goed moment is om te investeren in bedrijven die betrokken zijn bij kunstmatige intelligentie, ook al zijn 4 op de 10 zich ervan bewust dat deze sector een bovengemiddeld risico met zich meebrengt, volgens de ING Investor Barometer.

Opgemerkt moet worden dat onderzoeken in de Verenigde Staten vergelijkbare resultaten hebben opgeleverd, waarbij vrouwen veel sceptischer zijn over AI dan mannen. Studies hebben aangetoond dat vrouwen nieuwe technologieën over het algemeen veel voorzichtiger bekijken dan mannen.

"Dat AI ook een bedreiging vormt voor onze privacy is een mening die wordt gedeeld door ongeveer zes op de tien investeerders. Slechts 13% is niet overtuigd. Voor zeven op de tien beleggers bestaat er geen twijfel over dat AI een aanzienlijk effect zal hebben op de arbeidsmarkt (sommige banen zullen verdwijnen, nieuwe banen zullen worden gecreëerd). Verrassend genoeg is bijna de helft van de beleggers ervan overtuigd dat volledig autonome auto's binnen 15 jaar op onze wegen zullen rijden. Slechts een vijfde gelooft dit niet," vat Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING België, samen.


Bijna de helft van de beleggers gelooft echter dat dit het juiste moment is om te investeren in bedrijven die zich bezighouden met AI.
Voor veel beleggers is het duidelijk dat AI ook beleggingskansen biedt. Voor 31% van hen is het belangrijk dat de bedrijven waarin ze investeren AI gebruiken. Deze mening is sterker onder jongeren (42%), maar ook meer verspreid onder mannen (35%) dan vrouwen (26%).

Concluderend is dus een vijfde van de beleggers van plan om de komende maanden individuele aandelen, fondsen of ETF's te kopen die actief zijn op het gebied van AI. Beleggers onder de 35 zijn hier veel enthousiaster over, met 41% die dit van plan is. Deze bedrijven brengen echter ook veel risico met zich mee. Bijna vier op de tien beleggers denken dat het risico eerder hoger is dan elders, inclusief de jongste beleggers.

 
Show More
Back to top button
Close
Close