Hyperautomatisering: een kwestie van strategie die verder gaat dan technologie

Het begrip hyperautomatisering werd in 2019 geïntroduceerd door Gartner. Het ICT-onderzoeks- en adviesbureau heeft het aangemerkt als een van de 10 strategische technologietrends om in de gaten te houden in 2023. Maar wat is het precies?

post-image-3

 
Volgens Gartner is hyperautomatisering een gedisciplineerde, bedrijfsgerichte aanpak die organisaties gebruiken om zoveel mogelijk bedrijfs- en IT-processen te automatiseren. 
Het concept omvat het georkestreerde gebruik van verschillende technologieën, tools of platforms, waaronder: Artificial Intelligence (AI), Machine Learning, Event Driven Software Architecture, Robotic Process Automation (RPA), Business Process Management (BPM) en Intelligent Business Process Management Suites (iBPMS), Integration Platform as a Service (iPaaS), tools met weinig of geen codering, embedded software en andere soorten beslissings-, proces- en taakautomatiseringstools. 
 
Uit een recent onderzoek van Gartner blijkt dat 85% van de respondenten "de investering van hun organisatie in hyperautomatisering de komende 12 maanden zal verhogen of handhaven, en meer dan 56% heeft al vier of meer gelijktijdige hyperautomatiseringsinitiatieven". 

Volgens Gartner "is hyperautomatisering snel aan het veranderen van een optie naar een voorwaarde om te overleven" en worden "verouderde werkprocessen" gezien als het grootste probleem.

Wijdverspreide automatisering is sterk versneld door de Covid 19 pandemie. Deze crisis bracht een groot aantal uitdagingen met zich mee en dwong tot digitalisering en automatisering van processen om werken op afstand mogelijk te maken. 
Bedrijven realiseerden zich dat ze strategisch en holistisch moesten denken over digitalisering, in plaats van stand-alone toepassingen te creëren om individuele problemen op te lossen. 

Hyperautomatisering is daarom geen kwestie van één technologie of het kiezen van de juiste software- of applicatieleverancier. Het gaat om het combineren van verschillende technologieën om complexe bedrijfsprocessen over de hele linie te automatiseren en te stroomlijnen. 
Met andere woorden, hyperautomatisering gaat verder dan het automatiseren van repetitieve taken, want het automatiseert ook processen die kennis vereisen en waarbij beslissingen moeten worden genomen.


Onvermijdelijke strategische stappen

Hyperautomatisering is niet gekoppeld aan technologieën zoals AI of robotica. Integendeel, het begint met strategisch denken, waarbij technologieën slechts het middel zijn voor een goed doordachte strategie.
Om hyperautomatisering tot een succes te maken, is het dus essentieel om een paar essentiële stappen te volgen.
 
-Onderzoek uw processen: Begin met het in kaart brengen van al uw bedrijfsprocessen en identificeer de processen die zich lenen voor (hyper)automatisering. Focus op repetitieve en gestructureerde taken die zich lenen voor automatisering.

-Prioriteer de processen: kijk welke de grootste impact hebben op de activiteiten van je bedrijf. Als je deze processen als eerste aanpakt, kun je snel vooruitgang boeken. 

-Creëer een roadmap: Zodra je je prioriteiten kent, is het belangrijk om een formele roadmap op te stellen waarin je ook de budgetten, middelen en technologieën definieert die je nodig hebt. 

-Kies de juiste technologieën: Kies de juiste tools en technologieën om je hyperautomatiseringsinitiatieven te ondersteunen. Denk aan robotische procesautomatisering (RPA), kunstmatige intelligentie (AI), machine learning (ML) en workflowautomatisering. Kijk zeker eens naar low-code platforms, want daarmee kun je oplossingen bouwen en componenten hergebruiken op een zeer visuele manier waarmee je snel vooruit kunt. Als je een krachtig platform zoals OutSystems gebruikt, heb je meteen het voordeel dat alle relevante nieuwe functies beschikbaar en klaar voor gebruik zijn.

Zorg voor buy-in: het is belangrijk dat alle belanghebbenden, zoals het management, de IT-afdeling en medewerkers die met processen werken, betrokken zijn en begrijpen waarom automatisering belangrijk is. Communiceer de voordelen duidelijk.

-Testen en optimaliseren: voer tests uit om ervoor te zorgen dat geautomatiseerde processen goed werken en aan de verwachtingen voldoen. Controleer en optimaliseer geautomatiseerde workflows voortdurend om maximale efficiëntie te bereiken.

-Leren en evalueren: leer van de resultaten van je initiatieven en pas ze waar nodig aan. Blijf op de hoogte van nieuwe technologieën (Robotic Process Automation, AI, machine learning, process mining, intelligent business process management, workflow- en samenwerkingstools, low-code platforms, enz.) en best practices om je inspanningen voortdurend te verbeteren.


Platformen met gereduceerde code zijn softwareontwikkelingstools waarmee je applicaties op een zeer visuele manier kunt maken, met behulp van een drag-and-drop interface. Een voorbeeld van dit type platform is het krachtige low-code platform van OutSystems. De visuele bouwmodus maakt het een perfecte tool om snel resultaten te tonen aan de business en eindgebruikers in een vroeg stadium te betrekken. Ze stellen ontwikkelaars in staat om applicaties te maken met minder handmatige codering en om applicaties snel te ontwikkelen.
"Low-code platforms zoals die van OutSystems dragen bij aan hyperautomatisering door een intuïtieve en efficiënte ontwikkelomgeving te bieden voor het snel bouwen en implementeren van geautomatiseerde processen." 

Door deze technologieën te combineren wordt hyperautomatisering mogelijk. Complexe end-to-end processen kunnen worden gedigitaliseerd, de operationele efficiëntie kan worden verbeterd, kosten kunnen worden verlaagd, de klantervaring kan worden verbeterd en er is een constante focus op innovatie, waardoor bedrijven snel kunnen reageren op veranderende marktomstandigheden.
Show More
Back to top button
Close
Close