Steeds meer Belgen upgraden zelf hun computer

Waarom je hardware vervangen als je ze kunt verbeteren? Steeds meer Belgen upgraden hun computers zelf.

post-image-3
Uit onderzoek van Kingston Technology blijkt dat upgradeproducten - zoals geheugenmodules - steeds populairder worden. 
"We zien een stijging van 29,99% in onze DRAM-verkoop. Bovendien zijn consumenten voorzichtiger met hun uitgaven vanwege de inflatie, en nieuw geheugen is natuurlijk goedkoper dan een nieuwe pc," legt Sibyl Jacob, Business Development Manager Belgium & Luxembourg bij geheugenfabrikant Kingston Technology, uit. 
 
Sinds de komst van Windows 11 hebben veel pc's te weinig geheugen. Waar 4 GB RAM voldoende was voor Windows 10, vereist versie 11 minstens 16 GB. Als je ook nog geheugenvretende toepassingen zoals Microsoft Teams installeert, heb je meer RAM nodig. 

De cijfers van Kingston Technology weerspiegelen een fundamentele trend. "Duurzame ontwikkeling is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Zowel consumenten als bedrijven willen milieuvriendelijker zijn. Upgraden is te verkiezen boven vervangen, zowel ecologisch als financieel, omdat nieuw geheugen en SSD's een tweede leven geven aan verouderde systemen", legt de specialist uit. 
 
Tot slot bouwen veel fanatieke gamers hun eigen systemen en zijn ze voortdurend op zoek naar het beste geheugen voor betere gamingprestaties. Ook hier ziet Sibyl Jacob een sterke stijging van de verkoop in België en Luxemburg, met maar liefst 166%. "Met nieuwe technologieën zoals DDR5-modules, die sinds vorig jaar verkrijgbaar zijn, hebben consumenten er echt baat bij om te kiezen voor een set-up met hogere prestaties om hun systemen op peil te houden. 
 
Momenteel is overklokbaar DDR4-geheugen een bijzonder populaire upgrade, met een marktaandeel van 85% in het eerste kwartaal wereldwijd. Er is geen andere systeemupgrade nodig om DDR4-geheugen te installeren, wat de populariteit van dit type geheugen verklaart. Zijn voorganger DDR3-geheugen wordt daarentegen maar weinig verkocht, terwijl de verkoop van overklokbare DDR5-modules in het eerste kwartaal goed was voor 15% van de wereldwijde verkoop van overklokbaar RAM-geheugen door Kingston. 

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het vervangen van DRAM-geheugen of SSD-opslag niet alleen weggelegd voor gespecialiseerde technici. "Als de pc moeite heeft om programma's te laden en niet meer reageert op multitasking, is het waarschijnlijk tijd om het DRAM te upgraden. Opslagruimte moet worden uitgebreid als je voortdurend ruimte tekort komt voor bestanden of toepassingen. Met Windows Taakbeheer kun je eenvoudig controleren hoeveel geheugen er wordt gebruikt. Door het RAM-geheugen van de computer te upgraden, draaien gegevensintensieve toepassingen perfect en worden de multitasking-mogelijkheden van de pc verbeterd," besluit de Kingston-expert.
Show More
Back to top button
Close
Close