Hoe IT-giganten zich op AI storten

Techgiganten boeken vooruitgang op het gebied van generatieve AI via een veelzijdige aanpak, zo blijkt uit een onderzoek van GlobalData. Dit is waarom ...

post-image-3
Nu de wereldwijde vraag naar generatieve kunstmatige intelligentie (GenAI) een ongekend niveau bereikt, besteden technologiereuzen als Microsoft, Google, Meta en Amazon niet alleen aanzienlijke middelen aan de ontwikkeling van nieuwe GenAI-modellen. Ze proberen ook hun productaanbod, kerninfrastructuur en strategische samenwerkingen uit te breiden om hun posities in het GenAI-technologiespectrum te versterken, merkt analistenbureau GlobalData op.

"Google heeft geïnvesteerd in Anthropic, de chatbot Bard gelanceerd en nieuwe modellen geïntroduceerd zoals Universal Policy (UniPi) en Pathway Language Model 2 (PaLM 2). Op zijn recente I/O-conferentie onthulde het bedrijf meer dan 20 producten op basis van PaLM 2, waarmee het aangeeft het potentieel van GenAI in verschillende toepassingen te willen benutten", analyseert Saurabh Daga, associate projectmanager Disruptive Tech bij GlobalData. 

"Na een aanzienlijke investering in OpenAI en de lancering van GenAI-aangedreven versies van Bing en Edge, introduceerde Microsoft Kosmos-1, een grootschalig taalmodel", vervolgt hij.
"Het bedrijf heeft zijn GenAI-portfolio verder uitgebreid met de Microsoft 365 Copilot en Security Copilot tools, waarmee het zijn inzet voor praktische AI-oplossingen aantoont. 

Onlangs werkte het bedrijf samen met ERP-specialist SAP voor op GenAI gebaseerde wervingsoplossingen, wat het potentieel van de technologie bij talentacquisitie benadrukt."

Het nieuwste Innovation Radar-rapport van GlobalData, "Generative AI powerplay: what's in the Big Tech AI playbook" geeft een overzicht van hoe grote techbedrijven het GenAI-landschap vormgeven door hun vaardigheden over de hele technologiestack aan te scherpen.

"Veel techgiganten hebben hun AI-tools en -modellen beschikbaar gesteld aan het publiek, vaak als open source software. Deze trend zal zich waarschijnlijk voortzetten, omdat het innovatie kan stimuleren, de talentenpool kan vergroten en de voordelen van AI kan helpen verspreiden", aldus de studie.

GenAI heeft een breed scala aan toepassingen, van het creëren van inhoud tot voorspelling en simulatie in wetenschappelijk onderzoek, tot gepersonaliseerde aanbevelingen in e-commerce en entertainment. De technologiereuzen zullen de toepassing van generatieve AI op verschillende gebieden waarschijnlijk blijven uitbreiden.

GlobalData concludeert: "Gezien de complexiteit en het interdisciplinaire karakter van AI-onderzoek zullen de techgiganten waarschijnlijk meer samenwerkingsverbanden aangaan met andere bedrijven.
Show More
Back to top button
Close
Close