Gereviseerde elektronica trekt Belgen aan

Bijna 30% van de Belgische consumenten koopt tweedehands elektronische producten, vooral smartphones en tablets. Een percentage dat al 5 jaar stijgt. Verklaringen.

post-image-3
Het groeiende bewustzijn over duurzaamheid beïnvloedt de aankoop van tweedehands producten in alle productcategorieën. 
Bijna 40% van de Belgen koopt meer tweedehands producten dan vijf jaar geleden, zo blijkt uit de laatste studie van Kantar en Swappie, de specialist in refurbished iPhones.

Hoewel "nieuw kopen vaak nog steeds de voorkeur geniet als het om technologie gaat, zijn consumenten steeds meer op zoek naar refurbished alternatieven die e-waste verminderen en een circulaire smartphone-economie ondersteunen", aldus de studie.

Naast betaalbaarheid speelt duurzaamheid een steeds grotere rol in het aankoopproces. Bijna een derde van de Belgen (30%) geeft zelfs aan dat duurzaamheid de bepalende factor is bij het kiezen van tweedehands producten.

Hoewel de populairste tweedehands aankopen in België boeken (48%), kleding (46%), meubels (38%) en fietsen (32%) zijn, merkt de studie op dat "30% van de bevolking overweegt om tweedehands technologieproducten te kopen, zoals smartphones, televisies en laptops". 

Maar hoewel 63% van de ondervraagde Belgen weet wat de term "refurbished" betekent, is er nog veel werk aan de winkel om in België een gezonde circulaire economie tot stand te brengen.

"Een bredere adoptie van refurbished smartphones is essentieel om technologieafval te verminderen", benadrukt Martine Hardeveld Kleuver, Swappie's Country Manager Benelux.

Volgens de Global E-waste Monitor van de Verenigde Naties zullen we tegen 2030 wereldwijd geconfronteerd worden met 75 miljoen ton elektronisch afval. "Het is daarom essentieel om de manier waarop we vandaag de dag technologie consumeren te veranderen. Tweedehands en refurbished producten zijn een betere optie voor de planeet. Ze zijn ook betaalbaarder voor gebruikers en stimuleren de circulaire economie door de levensduur van smartphones en elektronica te verlengen", aldus Martine Hardeveld Kleuver.
Show More
Back to top button
Close
Close