Hoe de crisis IT-investeringen vertraagt

De periode van economische onzekerheid beïnvloedt investeringen in IT-projecten: 34% van de bedrijven stelt lopende projecten uit vanwege de inflatie.

post-image-3
Uit een B2B ICT-marktonderzoek van IT-beslissers Beltug onder 1.200 bedrijven blijkt dat de periode van economische onzekerheid invloed heeft op investeringen in IT en digitale technologieën. 

Maar liefst 34% van de grote organisaties verwacht dat lopende projecten vertraging oplopen door de inflatie. Ook al zoeken veel bedrijven een oplossing in automatisering. Bij kleinere bedrijven is de impact echter beperkter. 

"Turbulentie, die grote veerkracht en wendbaarheid vereist, is de rode draad in dit onderzoek. De impact van de coronacrisis was nog maar net weggeëbd toen die werd vervangen door inflatie en spanningen op de arbeidsmarkt. We zien echter ook dat bedrijven hiervoor oplossingen zien. Ze hebben vertrouwen in de kansen en mogelijkheden die digitale technologie biedt. Maar CIO's en digitale leiders zijn zich ervan bewust dat ze waakzaam moeten zijn", zegt Danielle Jacobs, CEO van Beltug.

De studie, uitgevoerd in samenwerking met Inetum-Realdolmen, NTT, Orange Belgium, Proximus, Telenet en Zoom, toont aan dat bedrijven zich aanpassen in moeilijke tijden.
Meer concreet treft de inflatie vooral de IT-projecten van middelgrote en grote ondernemingen. Zes van de tien grote bedrijven nemen maatregelen om de gevolgen te beperken: ze stellen lopende projecten uit (34%) en lanceren minder IT-projecten (15%) of versnellen ze gewoon om de kosten te drukken (18%).

Bijna de helft van de grote ondernemingen ondervindt de gevolgen van het tekort aan talent. Ook hier is de belangrijkste impact de vertraging van IT-projecten (82%). Maar er wordt krachtig naar oplossingen gezocht: 34% van de respondenten zegt projecten te willen versnellen om bijvoorbeeld repetitieve taken te automatiseren. Ook omscholing en bijscholing van werknemers wordt aangemoedigd (34%).

"We merken dat de belangstelling voor de Metaverse, blockchain en VR-brillen nog erg laag is. Beltug verwacht echter dat digitale innovatie met deze technologieën de komende jaren in een stroomversnelling komt. AI wordt momenteel in 11% van de organisaties gebruikt, maar zal naar verwachting de komende twee jaar verdubbelen. Virtual reality-brillen worden al in 15% van de grote bedrijven gebruikt", vat Levi Nietvelt, Business Manager bij Beltug, samen.

De derde belangrijke bevinding is dat cybersecurity gelukkig belangrijker wordt. Kleinere organisaties hebben meer geïnvesteerd in technologische bescherming (anti-virussystemen, data back-up, etc.) dan grotere.
Show More
Back to top button
Close
Close