Cybercrime Atlas, een nieuw wapen voor bedrijven

Een nieuw project wil cybercriminaliteit in kaart brengen door wetshandhaving en onderzoekers samen te brengen om online bedreigingen beter te bestrijden.

post-image-3
De lancering van de Cybercrime Atlas, die onlangs werd aangekondigd op het World Economic Forum in Davos, is een gezamenlijk initiatief van Banco Santander, Fortinet, Microsoft en PayPal.

Het doel is een overzicht te geven van de modus operandi, structuren en netwerken van cybercriminelen door wetshandhavers en onderzoekers op het gebied van cybercriminaliteit samen te brengen.

De Cybercrime Atlas, die momenteel door het Forum wordt gehost, zal bedrijven, rechtshandhavingsinstanties en overheidsinstanties naar verwachting een ongekend inzicht geven in cybercriminelen, binnen hun ecosystemen en infrastructuren, zodat zij deze op wereldwijde schaal kunnen opsporen en bestrijden.

"De bestrijding van cybercriminele groepen vereist sterke, vertrouwde, wereldwijde partnerschappen tussen particuliere bedrijven en de publieke sector in alle sectoren", aldus Derek Manky, Chief Security Strategist en VP van Global Threat Intelligence, FortiGuard Labs, een van de oprichters van het Centre for Cybersecurity van het World Economic Forum.

Het initiatief beoogt een compleet beeld te geven van de wereld van cybercriminaliteit: modus operandi, infrastructuur en netwerken. Door de verzamelde informatie te correleren kunnen cyberbeveiligingsprofessionals het ecosysteem van de cybercriminaliteit doeltreffender bestrijden, middelen efficiënter toewijzen en cybercriminele operaties duurder maken.

Voortbouwend op de expertise van de JAS zal dit instrument een platform bieden voor onderzoekers en onderzoekers op het gebied van cybercriminaliteit, nationale en internationale rechtshandhavingsinstanties en multinationale ondernemingen om kennis te delen, aanbevelingen te formuleren en strategieën te ontwikkelen om cybercriminaliteit te bestrijden. Deze actoren zullen hun kennis kunnen delen, aanbevelingen kunnen doen en mogelijkheden voor gecoördineerde actie kunnen vaststellen.

Sinds de tweede helft van 2021 profiteert de Atlas van het werk van gespecialiseerde analisten en onderzoekers die 13 criminele groepen hebben bestudeerd op basis van openbaar beschikbare informatie. De via deze inspanningen vergaarde kennis zal uiteindelijk helpen het ecosysteem van de cybercriminaliteit in kaart te brengen en te ontwrichten.
Show More
Back to top button
Close
Close