Cisco gaat 25 miljoen mensen digitale vaardigheden bijbrengen

Het IT-bedrijf heeft besloten wereldwijd 25 miljoen mensen te trainen in digitale vaardigheden. Tegelijkertijd start Cisco een nieuw partnerschap met Randstad om 300.000 mensen om te scholen.

post-image-3
In de komende tien jaar zal IT-gigant Cisco in Europa, het Midden-Oosten en Afrika zo'n 10 miljoen mensen opleiden in digitale vaardigheden en cyberveiligheid. Het initiatief maakt deel uit van het doel van het bedrijf om wereldwijd maar liefst 25 miljoen mensen op te leiden via het Networking Academy-programma.

Tot nu toe hebben zo'n 17,5 miljoen studenten in 190 landen een NetAcad-opleiding gevolgd, waaronder 6,3 miljoen studenten in een van de 5.800 NetAcad-academies in de 120 landen van de EMEA-regio. De cursussen worden gegeven door hogescholen, universiteiten en beroepsorganisaties zoals de VDAB en FOREM. 

In België heeft Cisco ongeveer 60 NetAcads die jaarlijks ongeveer 10.000 studenten opleiden in digitale vaardigheden.

Volgens het World Economic Forum zullen door technologische vooruitgang en automatisering tegen 2025 wereldwijd 85 miljoen banen verdwijnen en 97 miljoen banen bijkomen.

"We moeten lokale digitale talentpools versterken als we sociale inclusie en economische veerkracht in onze samenleving willen verankeren", aldus Guy Diedrich, SVP en Chief Innovation Officer, Cisco. 

Van haar kant wil de Europese Unie dat 80% van de Europeanen tegen 2030 over digitale basisvaardigheden beschikt en dat de Europese arbeidsmarkt ten minste 20 miljoen ICT-specialisten telt. 
Momenteel beschikt slechts 54% van de Europeanen tussen 16 en 74 jaar over deze basisvaardigheden. 

"Onze regio heeft overal een tekort aan digitale vaardigheden, ook in België. Onze beroepsfederatie schat het op een half miljoen tegen 2030. Dit zou ons allemaal zorgen moeten baren," aldus Arnaud Spirlet, General Manager van Cisco Belux. 

"Volgens het laatste EU-rapport over digitalisering heeft België met 5,6% iets meer ICT-specialisten op de arbeidsmarkt dan elders in Europa, maar ligt het aantal afgestudeerde IT'ers onder het Europese gemiddelde. Anderzijds biedt een derde van de bedrijven digitale opleidingen aan, 13% meer dan elders in de EU. Dit geeft aan dat onze bedrijven en de technologische industrie dringend behoefte hebben aan deskundigen. Wij zijn van plan onze inspanningen met de Cisco Networking Academy op te voeren.

Samenwerking met Randstad

Cisco start daartoe een wereldwijde samenwerking met het HR-bedrijf Randstad. Samen willen de multinationals talent voorbereiden op een snel digitaliserende arbeidsmarkt. Cisco en Randstad gaan 300.000 mensen omscholen op het gebied van cybersecurity, softwareontwikkeling en automatisering van de IT-infrastructuur. Het partnerschap loopt al in Nederland en Italië en andere landen zullen in de loop van 2023 volgen.

 "Via deze en andere partnerschappen zullen we talenten helpen hun nieuwe vaardigheden om te zetten in kansen op een baan", aldus Chris Heutink, COO bij Randstad.
Show More
Back to top button
Close
Close