Softwaretrends in 2023

De Belgische technologiebedrijven van de Visma-groep delen hun visie op de technologietrends voor het jaar 2023 ... Elk met het standpunt van zijn specialiteit.

post-image-3


Geen enkele sector ontsnapt aan de golf van digitale transformatie, die sinds de Covid-crisis lijkt te versnellen. Verschillende Belgische spelers van de Visma-groep (Beeple, Teamleader, Visma Bouwsoft, Syneton/AdminPulse en Visma | yuki) grijpen deze gelegenheid aan om hun visie op de technologische trends voor het komende jaar te delen, elk vanuit het oogpunt van hun specialiteit.

1. Technologie ondersteunt de overgang naar flexibel en onmiddellijk werk 
 
Sinds de gezondheidscrisis zijn velen gaan nadenken over hoe zij willen werken en hoe zij hun uren willen invullen. Beeple, een specialist in online workforce management, verwacht dat software deze vraag naar meer flexibiliteit zal ondersteunen. "Zelfs in sectoren waar flexibel werken vóór Covid niet aan de orde van de dag was, zien we dat werknemers meer zeggenschap en controle over hun werktijden willen. Bijvoorbeeld door een shift te kiezen die hen past, zonder dat ze eerst hun baas moeten raadplegen", legt Karel Rabaut, medeoprichter en gedelegeerd bestuurder van Beeple, uit. Sommige werknemers zullen echter altijd kiezen voor meer stabiliteit. Technologie zal werkgevers dus alle instrumenten geven om banen op maat te maken en ervoor te zorgen dat iedereen het juiste evenwicht tussen werk en privéleven vindt.
Deze trend hangt samen met een ander fenomeen: de verschuiving naar onmiddellijkheid. "We hebben de gewoonte om vooruit te plannen verloren en willen dat alles onmiddellijk beschikbaar is. Hetzelfde geldt voor het werk. Ook instrumenten voor flexibel personeelsbeheer zullen deze trend versterken.


2. Het mkb breidt de klantervaring uit door middel van automatisering en zelfbediening
 
Klantervaring is essentieel geworden! Ook kleine ondernemers en KMO's met één tot twintig werknemers moeten hun dienstverlening optimaliseren. In deze context biedt de SaaS scale-up Teamleader tools om slimmer te werken. "We zien dat klanten zich blijven richten op automatisering. Ze willen stand-alone tools vervangen door geïntegreerde platforms waarmee ze gemakkelijk informatie kunnen verplaatsen en zowel de bedrijfsprocessen als de klantervaring kunnen verbeteren," zegt Steven Noels, CTO bij Teamleader.
En aangezien deze ondernemers geen IT-deskundigen zijn, "moeten we het hun gemakkelijk maken om toegang te krijgen tot deze technologieën. Net als de grotere spelers op de markt moeten kleinere organisaties hun klanten selfservicemogelijkheden kunnen bieden en ervoor zorgen dat gegevens met respect worden behandeld. Uiteindelijk leidt dit tot meer efficiëntie en tijdwinst voor beide partijen. Bedrijven kunnen hun interne operaties stroomlijnen en hebben een beter overzicht over de financiële aspecten van hun bedrijf. "Het werk van de klant wordt ook gemakkelijker gemaakt. We weten bijvoorbeeld dat door het versturen van elektronische facturen betalingen gemiddeld 14 dagen eerder worden ontvangen en dat het aantal te late betalingen met meer dan 35% afneemt."
 
3. Digitale hulpmiddelen verbeteren de mobiliteit van de administratie van bouwprofessionals
 
De digitalisering is in alle sectoren in een stroomversnelling geraakt en ook de bouwsector zal belangrijke stappen moeten zetten om zijn efficiëntie in 2023 te verhogen. "Professionals in de bouw hebben geen andere keuze dan zich te wenden tot digitale oplossingen. Vooral omdat de regelgeving steeds complexer wordt", zegt Peter Ingelbrecht, algemeen directeur van Visma Bouwsoft. Zijn bedrijf promoot de vervanging van traditioneel papierwerk door e-government software. "Sinds kort is bijvoorbeeld voor bepaalde woningen een asbestcertificaat vereist. De autoriteiten beheren dergelijke documenten volledig online, zodat professionals niet langer afhankelijk zijn van primitieve hulpmiddelen. Zonder digitalisering is het eenvoudigweg niet mogelijk aan bepaalde normen en duurzaamheidsdoelstellingen te voldoen.
Bovendien neemt het belang van mobiel werk toe. "Veel van het administratieve werk dat vroeger op kantoor werd gedaan, zoals het factureren van interventies en het verwerken en ontvangen van betalingen, gebeurt nu rechtstreeks bij de klant. Dit is niet alleen handiger voor de klant, maar stelt de professionals ook in staat hun efficiëntie te verhogen. In een volgende stap "zullen we meer integratie van informatie in de hele sector zien. Zo zullen materiaalspecificaties in real time beschikbaar zijn in de hele keten, van de fabrikant en distributeur tot de bouwprofessionals in het veld."
 
4. Kunstmatige intelligentie verlicht de last van accountants
 
Er zijn steeds meer gegevens beschikbaar... Daarom neemt ook het potentieel voor toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) toe. Voor Syneton/AdminPulse zullen de technologieën het leven van accountants de komende jaren veel gemakkelijker maken. "Met behulp van kunstmatige intelligentie bieden we accountants toegang tot informatie en advies op basis van cijfers. Wij detecteren ook onmiddellijk afwijkingen en uitschieters, zodat klanten proactief in plaats van reactief kunnen werken. Dit zal accountants niet alleen efficiënter maken, maar ook hun werkdruk verminderen, omdat de gebruiker dankzij AI toegang krijgt tot goed basisadvies", legt Bart De Keersmaeker, teamleider bij Syneton/AdminPulse, uit.
Dit is een keerpunt wat betreft cloud en werken op afstand. "Nieuwe generaties klanten willen niet langer werken met accountantskantoren die deze trends niet volgen. Alles moet in real time en online gebeuren. Daarnaast zien we ook een toename van het belang van no-code oplossingen en verbindende toepassingen. Wij zien het als onze plicht om accountants aan te moedigen en te ondersteunen. Binnen de Visma Groep is veel waardevolle AI-kennis aanwezig. Het zal ons helpen use cases op de Belgische markt te identificeren en op te lossen.
 
5. Accountants moeten zichzelf opnieuw uitvinden en real-time boekhouding aanbieden

Het bedrijf Visma yuki ontwikkelt oplossingen waarmee accountants hun cliënten beter van dienst kunnen zijn. "In het huidige economische klimaat is het voor ondernemers nog belangrijker om altijd zicht te hebben op hun financiële situatie. Van oudsher werken accountants op het ritme van de BTW-aangiften. Dit verandert, aangezien steeds meer klanten hun boekhouding in real time willen beheren", zegt Ariane Van den Bogaert, Country Director bij Visma yuki België. Daarnaast kampen accountants met een groot tekort aan arbeidskrachten. Zij moeten zichzelf opnieuw uitvinden, hun werk verdelen en de taken met geringe toegevoegde waarde zoveel mogelijk automatiseren.
Net als Syneton gelooft Van den Bogaert dat het potentieel van kunstmatige intelligentie en machinaal leren immens is. "Tegenwoordig is de onderliggende infrastructuur echt in staat om AI-toepassingen te ondersteunen. In principe kunnen we heel ver gaan met automatisering. Maar we mogen niet uit het oog verliezen dat niet alleen de boekhoudsector, maar ook de samenleving als geheel er nog niet klaar voor is. Wij kunnen echter automatische controles instellen en betere informatie bieden die de werklast van accountants aanzienlijk vermindert. Op voorwaarde dat ze nog steeds de controle hebben.
 
6. Geavanceerde software-integratie vervangt end-to-end oplossingen
 
Een laatste trend die de bedrijven van de Visma Groep gemeen hebben, is dat generalistische ERP-toepassingen die end-to-end oplossingen kunnen bieden, tot het verleden behoren. "De meeste software specialiseert zich om best-in-class te worden. Voor elk bedrijfsproces kiezen organisaties vervolgens de beste tools, maar die moeten optimaal geïntegreerd zijn om de ERP-ervaring te evenaren," zegt Ariane Van den Bogaert. 
"Wij zullen daarom een belangrijke rol spelen om bedrijven te helpen deze uitdaging aan te gaan.
Show More
Back to top button
Close
Close