Wanneer vertrouwen in de plaats komt van controle van werknemers

Bedrijven moeten leren hun werknemers te vertrouwen in plaats van hen voortdurend te controleren. Zonder een telewerkstrategie lopen zij het risico goed talent te verliezen in een concurrerende markt.

post-image-3
De arbeidswereld heeft veel veranderingen ondergaan. Gedeeltelijk telewerken is een gewoonte geworden voor kantoorpersoneel. 
Hierdoor "lopen bedrijven en organisaties zonder structureel telewerkbeleid het risico goed talent te verliezen in een concurrerende arbeidsmarkt, waar vooral generatie Z zeer kritisch is naar werkgevers", zegt Dennis Valkema, Benelux Leader bij Deel, de compliance- en payroll-specialist.

"Bedrijven moeten daarom dringend hun hybride beleid en de aanwerving van talent in een ander licht zien", aldus de expert.

Naast een hoger loon is telewerken een van de aantrekkelijkste voordelen voor werknemers, zo bleek eerder dit jaar uit een studie van Eline Moens, verbonden aan de Universiteit Gent. 
Werknemers zijn zelfs bereid een lager salaris te accepteren in ruil voor meer telewerkdagen. Daarom was het vorig jaar niet eenvoudiger om de juiste mensen te werven voor vacatures. 

Volgens Dennis Valkema van Deel: "Bedrijven en organisaties zullen daarom in 2023 steeds vaker buiten de landsgrenzen op zoek gaan naar nieuwe medewerkers.
De technologie stelt ons in staat onze bedrijfsactiviteiten overal ter wereld voort te zetten en in te bellen voor een vergadering. Met name in de IT-sector zijn er veel interessante profielen beschikbaar in onze buurlanden of in dezelfde of aangrenzende tijdzones. Dit vergroot uw talentenpool, zodat u de juiste kandidaat kunt vinden voor de cultuur van uw bedrijf. De focus verschuift dus van waar uw werknemers wonen en werken naar hoe zij kunnen bijdragen aan het succes en de groei van uw bedrijf."

Meer vertrouwen

Om de voordelen van buitenlandse werknemers ten volle te benutten, moeten Belgische bedrijven volgens Dennis Valkema nog evolueren van een hybride beleid naar een 'remote first'-aanpak. In het eerste geval komen werknemers nog af en toe naar kantoor, terwijl in het tweede geval uitsluitend op afstand wordt gewerkt. Deze aanpak vereist een andere manier van werken. Bovendien moeten bedrijven meer vertrouwen hebben in hun werknemers en telewerken niet associëren met een mogelijke daling van de productiviteit.

"Bedrijven moeten zich durven afvragen waar hun wantrouwen jegens hun medewerkers vandaan komt", zegt Dennis Valkema. "Persoonlijk geloof ik dat werknemers die thuis een ordelijke werkomgeving hebben, productiever en gelukkiger zijn dan degenen die tegen hun zin in een 9 tot 5-modus op kantoor werken. We moeten de discussie over hybride werk verschuiven van het controleren van werknemers naar het vertrouwen in de vrouwen en mannen die we zelf in dienst hebben genomen."

Beter evenwicht

Bedrijven die een "remote-first"-strategie hanteren, kunnen hun werknemers een beter evenwicht tussen werk en privéleven bieden en zo hun welzijn verbeteren. Bedrijven die in het buitenland willen aanwerven, staan echter nog steeds voor twee grote uitdagingen: de naleving van de plaatselijke arbeidswetgeving en de naleving van het loon- en belastingbeleid (op wereldschaal). Aangezien deze zaken snel evolueren, kan elke niet-naleving tot grote problemen leiden.
Show More
Back to top button
Close
Close