Veilig printen: de topprioriteit voor het mkb in 2023

Het is een bekend feit dat printers maar al te vaak echte zeven zijn op het gebied van beveiliging. Dit is een zegen voor hackers die van deze zwakte profiteren om bedrijven te infiltreren. Gelukkig kan gegevenscodering het probleem oplossen.

post-image-3
In het tijdperk van hybride werken en de migratie van bedrijven naar de cloud is printbeveiliging een vanzelfsprekendheid. 
Maar het beveiligen van een printer vereist dat ad hoc beveiligingsfuncties zijn ingeschakeld en dat alleen bevoegde personen toegang hebben tot de printeromgeving. Helaas lijkt dit nog niet overal het geval te zijn. 

Er zijn talloze bedrijven gehackt door ransomware en gedwongen miljoenen aan losgeld te betalen. Daarom is het zo belangrijk voor kleine en middelgrote ondernemingen om hun printomgeving te beveiligen.

Een typische bedrijfsprinter heeft een eigen harde schijf (die tienduizenden pagina's informatie kan bevatten), een eigen IP-adres en verschillende netwerkinterfaces, wat betekent dat een printer een schat aan vertrouwelijke bedrijfsinformatie is. Deze informatie kan zowel fysiek worden gestolen - via een USB-stick of door de harde schijf te verwijderen - als digitaal, als de printer niet beveiligd is. 
Vandaag de dag kiezen hackers meer dan ooit voor de gemakkelijke weg bij het stelen van bedrijfsgegevens. Ze zoeken de zwakste schakel, de "open deuren" om binnen te komen. Dit zijn vaak (onbeveiligde) apparaten die zijn aangesloten op het bedrijfsnetwerk en/of het internet, zoals een printer.

Wat is goede afdrukbeveiliging?

Praktisch gezien betekent het beveiligen van een printer het afsluiten van de poorten van de printer.
Een printer wordt meestal geleverd met open netwerkpoorten, zodat de installateur hem in het bedrijfsnetwerk kan installeren. Dan moeten de ongebruikte poorten worden gesloten en beveiligd door de IT-beheerder. Als dit niet gebeurt, kunnen indringers gemakkelijk en snel bedrijfsinformatie op het apparaat of het netwerk bemachtigen.
 
Bovendien is het mogelijk alle gegevens en informatie die op de printer worden verwerkt te coderen. Maar daarvoor is het het beste om alleen bevoegde werknemers toegang te geven tot het apparaat, bijvoorbeeld via een wachtwoord of een badge. 
Laat ook geen apparaten buiten het netwerk toe en schakel ongebruikte functies onmiddellijk uit. Gezien de explosieve toename van malware is het belangrijk de printer uit te rusten met een virusdetectiekit, zodat hij goed beschermd is tegen virussen, ransomware, enz.
Show More
Back to top button
Close
Close