Virtualisatie' om de koolstofvoetafdruk van bedrijven aan te pakken

Hypergeconvergeerde architecturen kunnen volgens een studie van cloudspecialist Nutanix de energierekening en koolstofvoetafdruk met 30% per jaar verlagen.

post-image-3
Enterprise cloud computing-specialist Nutanix heeft de resultaten bekendgemaakt van een onderzoek naar de impact van hyperconverged architecturen op de energie-efficiëntie van datacenters en de CO2-voetafdruk. 
Het verslag bevat voor het eerst een prognose van potentiële besparingen op Europees niveau. 
Meer concreet worden de effecten van een grootschalige transformatie naar moderne datacenterarchitecturen op het gebied van energie-efficiëntie en klimaatbescherming belicht. 

Volgens de studie kunnen HCI-infrastructuren het energieverbruik met 56,7 TWh en de uitstoot met 14,2 miljoen ton CO²e verminderen in de komende drie jaar in EMEA.

Naast automatisering, innovatieve koelsystemen en hernieuwbare energie, zal de transformatie van traditionele 3-tier IT-architecturen naar modellen van de volgende generatie - zoals hypergeconvergeerde infrastructuren - essentieel zijn om het potentieel voor besparingen in energieverbruik en koolstofvoetafdruk te realiseren. 
In vergelijking met traditionele 3-tier IT-platforms zouden HCI-architecturen van de volgende generatie het stroomverbruik en de koolstofvoetafdruk met ongeveer 27% per jaar kunnen verminderen. 
 
Uit het door Nutanix gepresenteerde rapport blijkt dat bijvoorbeeld in de EMEA-regio de HCI-transformatie het energieverbruik met 56,7 TWh en de uitstoot met 14,2 miljoen ton CO²e kan verminderen in de periode 2022-2025. 

"Datacenters en digitale infrastructuur als geheel zijn goed voor een aanzienlijk deel van het wereldwijde energieverbruik met een aanzienlijke koolstofvoetafdruk", zegt Sammy Zoghlami, SVP Nutanix EMEA. 

"Alleen al in EMEA verbruiken datacenters meer dan 90 TWh per jaar met een uitstoot die overeenkomt met ongeveer 5,9 miljoen voertuigen (27 miljoen ton CO²e). Maatregelen op dit gebied kunnen een aanzienlijk effect hebben op de klimaatverandering, maar moeten worden getemperd door de noodzaak voor bedrijven om effectief te concurreren op steeds digitalere markten. 

Andere trends die in het rapport naar voren komen, zijn onder meer het feit dat de overstap naar HCI-architecturen een energiebesparing van 30-40% kan opleveren. 

De datacenterindustrie heeft de afgelopen decennia aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd op het gebied van energie-efficiëntie en is nu een van de meest geavanceerde op het gebied van energie-efficiëntie en decarbonisatie, aldus het rapport. 

De toekomstige vraag naar energie zal echter dramatisch toenemen en grote hoeveelheden kooldioxide-uitstoot veroorzaken. Innovatieve technologieën, zoals HCI, zouden daarom een aanzienlijk efficiëntiepotentieel kunnen creëren en een sterke impact kunnen hebben op de besparing van energiekosten. 
 
"Het doel van dit rapport is om besluitvormers in het bedrijfsleven inzicht te geven in hoe zij een energie-efficiënte en klimaatvriendelijke IT-infrastructuur kunnen ontwerpen. Met name hypergeconvergeerde infrastructuren waarbij we de technologie in detail bekijken en de potentiële voordelen op Europees en nationaal niveau kwantificeren", besluit Carlo Velten, directeur van Atlantic Ventures. 
 
Show More
Back to top button
Close
Close