Gerenoveerde smartphones krijgen moeilijk voet aan de grond in België

De markt voor refurbished smartphones blijft groeien, maar 31% van de Belgen staat nog steeds weigerachtig tegenover de verkoop van hun oude smartphones. Analyse.

post-image-3
De markt voor refurbished smartphones groeit gestaag. Naar schatting zal de markt tussen 2022 en 2027 met 10% per jaar groeien, wat aantoont dat consumenten steeds meer verantwoorde en duurzame keuzes maken. 
Maar de hausse in opgeknapte smartphones stuit in België nog op obstakels.

Uit een studie van Kantar, in opdracht van de specialist in het kopen en verkopen van refurbished iPhones, Swappie, blijkt dat maar liefst 3 op de 10 Belgen momenteel geen oude smartphone wil laten opknappen met het oog op de verkoop ervan, en dat slechts 15% van de ondervraagden in het verleden al eens een oude smartphone heeft verkocht.

Om de Belgische markt voor refurbished smartphones beter te begrijpen, keek Kantar naar de gewoonten van Belgische consumenten. Uit de resultaten blijkt dat de bijdrage van de Belgen aan de circulaire economie vooralsnog beperkt is. 

Als u echter kiest voor een refurbished toestel, kunt u echt geld besparen zonder op kwaliteit in te boeten, want de batterijconditie en garantie van een refurbished smartphone zijn vergelijkbaar met die van een nieuwe. 
Dit verklaart het groeiende aantal professionele spelers op de renovatiemarkt.

De studie concludeert dan ook dat "hoewel steeds meer Belgen openstaan voor gereviseerde smartphones, ze nog steeds minder geneigd zijn om hun oude smartphone te verkopen om hem te laten reviseren. Toch kan de verkoop van een oude smartphone een aardige som geld opbrengen en de hoeveelheid afval, energie en waardevolle grondstoffen zoals koper, zilver of goud verminderen die nodig zijn om nieuwe smartphones te produceren. 

De cijfers van de studie bevestigen dit: 69% van de respondenten zou overwegen hun oude smartphone online of in een winkel te verkopen, 31% zei "helemaal niet geïnteresseerd" te zijn in de verkoop van hun toestel. Vooral 55-plussers staan afkerig tegenover de verkoop van hun oude toestel (bijna 40% van deze leeftijdsgroep is hiertoe niet bereid), evenals inwoners van bepaalde Waalse gewesten, waaronder Luik (44%), Luxemburg (40%) en Namen (37%). Bovendien had slechts 15% van de respondenten zijn oude smartphone in het verleden verkocht, terwijl 38% had besloten hem te houden, hoofdzakelijk als reservetelefoon. Ongeveer de helft van de respondenten zei echter dat zij nooit de behoefte hadden gevoeld om hun reservetelefoon te gebruiken. 

"Op de Belgische markt zijn er belemmeringen te overwinnen met betrekking tot refurbished smartphones. Het is daarom noodzakelijk om gebruikers te informeren over de voordelen van refurbished toestellen door de diensten te presenteren die professionele en betrouwbare refurbishers aanbieden, zowel voor de verkoop als voor de aankoop van smartphones", vat Janne Korpela, Head of Region bij Swappie, samen. 
 
Show More
Back to top button
Close
Close