Nieuw fondsenwervingsrecord voor digitale start-ups in Brussel

Digitale start-ups in Brussel hebben in 2022 al meer dan 330 miljoen euro opgehaald. Een record! Maar slechts één op vijf start-ups opent een vestiging in het buitenland, zo blijkt uit een studie van Agoria en het Belgische centrum voor de technologische industrie Sirris. Top 10 fondsenwervers in Brussel in 2022.

post-image-3
Volgens nieuwe gegevens van de technologiefederatie Agoria en het Belgische technologie-industriecentrum Sirris worden Brusselse start-ups steeds aantrekkelijker voor investeerders. In de eerste zes maanden van dit jaar werd meer dan 330 miljoen euro geïnvesteerd in jonge en groeiende digitale bedrijven. "Dat is al een derde meer dan voor heel 2020", zegt René Konings, manager van Agoria Brussel. 

Brussel telt het grootste aantal start-ups van ons land. "Ruim een derde van de start-ups die actief zijn in de technologiesector wordt opgericht in het Brussels Gewest. In de meeste gevallen zijn dit ondernemers die een SAAS (software as a service)-bedrijfsmodel toepassen. Zij verkopen producten die zij via de cloud en het internet op de markt brengen, al dan niet in combinatie met een hardwarecomponent", zo wordt in de studie samengevat. 

In de eerste helft van dit jaar werd meer dan 330 miljoen euro geïnjecteerd in deze groeiende digitale bedrijven in Brussel. Daardoor ligt de regio op schema om in het volledige jaar 2021 meer dan 550 miljoen euro aan fondsen aan te trekken. In tegenstelling tot vorig jaar is het opgehaalde kapitaal gelijkmatiger verdeeld over een groter aantal ondernemingen. 
In 2021 namen Collibra (215 miljoen euro) en IbanFirst (200 miljoen euro) het leeuwendeel van het opgehaalde kapitaal voor hun rekening. Na zes maanden slaagden Brusselse technologiestart-ups er ook in meer dan een derde extern kapitaal aan te trekken (214 miljoen euro).    

Van opstarten tot opschalen

"Jaar na jaar versnelt het investeringstempo in het Brussels Gewest sterk", zegt Frederik Tibau, Digital Innovation & Growth Expert bij Agoria. 
"Dit geeft aan dat het Brusselse ecosysteem volwassener wordt en dat meer bedrijven zich ook internationaal kunnen vestigen.  Brussel telt het grootste aantal digitale start-ups. De laatste jaren wordt het ecosysteem geconfronteerd met een groot probleem: de moeilijkheid voor bedrijven om zich verder te ontwikkelen.  

Uit gegevens van Agoria en Sirris blijkt dat slechts 18% van de Brusselse technologische start-ups een vestiging in het buitenland opent. In Vlaanderen is dat 67%. Het aandeel van de Brusselse starters die een onderneming op de internationale markten overnemen ("acqui-hire"), bedraagt 22%. In Vlaanderen is dat 61%. "Een succesvolle introductie op de internationale scène is de sleutel om van start-up naar scale-up te gaan," zegt Konings.  

Scale.Brussels 

Vandaag wil Agoria, in samenwerking met hub.brussels, het regionale agentschap voor steun aan het bedrijfsleven, digitale start-ups verder ondersteunen in hun internationaliseringsstrategie via het project scale.brussels. 

Om de behoeften van jonge en groeiende ondernemingen beter te begrijpen, hebben de twee organisaties vorige maand een enquête gehouden bij een vijftigtal Brusselse startende ondernemingen. Uit deze enquête blijkt nu al dat steeds meer van deze jonge digitale bedrijven de internationale stap willen zetten. 

Buurlanden zoals Frankrijk en Nederland, maar ook de Verenigde Staten, genieten de voorkeur van Brusselse start-ups voor de toekomstige vestiging van een dochteronderneming. Wat de bestaande vestigingen betreft, zijn de Brusselse start-ups momenteel vooral actief in Frankrijk en Nederland.

Belemmeringen voor internationalisering 

De belangrijkste hinderpalen voor hun internationalisering zijn volgens de ondernemingen zelf de moeilijkheden om in het buitenland de juiste handelsbetrekkingen aan te knopen (44% van de antwoorden). Dit wordt gevolgd door de noodzaak om budgetten voor internationale expansie aan te trekken (38%). 33% van de Brusselse startende ondernemingen beschouwt het gebrek aan kennis van en ervaring met internationale markten als een remmende factor. 

"Dit zijn de drie elementen waaraan moet worden gewerkt om Brusselse start-ups een grotere kans op succes te geven," zegt Tibau. "Digitale start-ups hebben hulp nodig bij het vinden van de juiste contacten en netwerken. Dit kan onder meer gebeuren door steun voor bedrijfsontwikkeling en go-to-market, gerichte economische acties en internationale evenementen. Toegang tot financiering is een andere belangrijke succesfactor. Het is ook belangrijk om het Brusselse ecosysteem verder te versterken en te animeren. Peer learning en het delen van ervaringen zijn essentieel."

Inspiratie voor het ecosysteem Brussel

hub.brussels en Agoria willen bijdragen tot de groei van digitale start-ups in de regio. De komende tijd willen zij het ecosysteem van start-ups beter ondersteunen via het project scale.brussels. De ervaring van Agoria en Sirris zal met name worden gebruikt voor de verspreiding van een handboek voor Brusselse startende ondernemingen. 

Deze publicatie zal praktische adviezen, kaders, checklists, do's en don'ts en routekaarten bevatten. Het zal ook inspirerende getuigenissen bevatten van Brusselse ondernemers die met succes internationaal zijn gegroeid. 

"Brussel is de hotspot voor start-ups in ons land. Het is de ideale voedingsbodem voor tal van innovatieve ideeën en projecten. Wij hebben echter gemerkt dat de vele startende ondernemingen die ontstaan, niet altijd internationaal uitbreiden. Met scale.brussels bundelen de publieke en private sector hun krachten om onze Brusselse start-ups actief te begeleiden en te ondersteunen bij hun internationalisering, wat immers de beste garantie is voor duurzaam succes in een open economie als de onze", besluit Pascal Smet, Staatssecretaris voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Europese en Internationale Betrekkingen en Buitenlandse Handel.

Top 10 fondsenwervers in Brussel in 2022 

Kpler €185.000.000
Cowboy €70.000.000
Energievisie €20.000.000
Moneytrans € 11.000.000
Pharmasimple € 10.000.000
Collibra € 9.000.000
Verantwoordelijk € 4.300.000
Smartflats € 4.200.000
MyMove € 3.200.000
Paraplu € 2.500.000
 
 
Show More
Back to top button
Close
Close