Waarom "Best Managed Companies" beter presteren

Deloitte Private heeft de impact van het kwaliteitslabel "Best Managed Companies" op Belgische ondernemingen geëvalueerd. Verklaringen.

post-image-3
Het "Best Managed Companies"-programma van Deloitte Private is bedoeld om "erkenning te geven aan goed presterende particuliere ondernemingen die erin slagen hun strategie en vaardigheden om te zetten in tastbare financiële resultaten". 

Meer concreet krijgen bedrijven gedurende het hele programma ondersteuning van een Deloitte Private coach. De coaches toetsen de strategie en de operationele en financiële processen van de bedrijven aan het internationale kader van het programma.

Een (betalend) programma dat al vijf jaar Belgische bedrijven begeleidt om hen te leren ambitieuze doelen te stellen en die om te zetten in succes op lange termijn.

"Uit de impactstudie blijkt dat bedrijven met het label 'Best Managed Companies' betere resultaten boeken dan het gemiddelde. Het is vooral hun focus op duurzaamheid en hun duidelijke strategie die hen in staat stelt doeltreffender te zijn dan het gemiddelde in hun sector," verklaart Nikolaas Tahon, voorzitter van Deloitte België en hoofd van het Best Managed Companies programma.

In de afgelopen 5 jaar is het aantal voltijdse werknemers in de 26 Best Managed Companies met 22% gestegen. Deze investeringen in menselijk kapitaal hebben geleid tot een hogere omzet en meer winst. 

"Daarom groeien de meeste Best Managed Companies financieel sneller dan de markt waarin ze opereren", meldt Deloitte Private.  

De Best Managed Companies zijn ook eerder geneigd hun digitaliseringsinspanningen op te voeren, "aangezien 75% een ontwikkelde digitale strategie heeft en stappen onderneemt om deze transformatie door te voeren". 
Deze ondernemingen onderscheiden zich ook door de zeer nauwe banden die zij onderhouden met hun werknemers, klanten en leveranciers. Zij ontwikkelen een echt ecosysteem dat hun succes verzekert.

Bruno Peelaers, partner bij Deloitte Private en directeur van het Best Managed Companies programma, besluit: "We hebben gemerkt dat de Best Managed Companies sterk verbonden zijn met hun ecosysteem. Zij leggen ook veel meer de nadruk op leren. Iets meer dan de helft van hen heeft een eigen opleidingsorgaan, dat cursussen aanbiedt aan werknemers om hen te helpen zich professioneel te ontwikkelen.

Dit jaar hebben drie bedrijven voor het eerst het label "Best Managed Companies" gekregen. Alle drie zijn ze Waals: N-SIDE, Sprimoglass en Technord. Het gouden label werd ook toegekend aan tien ondernemingen. Dit is een erkenning voor bedrijven die hun Best Managed Companies-label minstens vier jaar op rij hebben weten te behouden: CE+T Group, EASI, Easyfairs, E.D.&A., Golazo, LVD Groep, Soudal, Thomas & Piron, Vanbreda Risk & Benefits en Vandersanden.

Concreet beoordeelt een onafhankelijke jury de managementvaardigheden van de deelnemers aan de hand van de vier pijlers van het Best Managed Companies-kader. De externe jury wordt voorgezeten door Françoise Chombar, voorzitter van Melexis. Zij wordt bijgestaan door vertegenwoordigers uit de academische wereld en het bedrijfsleven: Geert Noels, CEO en hoofdeconoom van Econopolis; Rik Jacob, voormalig CEO van Ardo; Koenraad Debackere, professor aan de KU Leuven; Yves Noël, voorzitter van Nomainvest en erevoorzitter van NMC International, en Victoria Vandeputte, innovatiedirecteur bij Martin Braun.

Lijst van winnaars:

-Antwerpen: Aertssen Groep, E.D.&A., Quality by Design, Soudal Groep, Vanbreda Risk & Benefits, Zuidnatie

-Brussel: Easyfairs

-Oost-Vlaanderen: Vandenbussche, VK Architecten & Ingenieurs, Sack Zelfbouw

-West-Vlaanderen: Belgian Pork Group, Locinox, LVD Groep, Saey, Stadsbader, Vanheede Environment Group

-Limburg: Provan, Golazo, Groep Vandersanden
Waals-Brabant: EASI, N-SIDE

-Luik: CE+T Groep, Elneo, Sprimoglass

-Henegouwen: Technord

-Luxemburg: Thomas & Piron
Show More
Back to top button
Close
Close