Gecontroleerde groei voor Econocom

De activiteiten van het IT-dienstenbedrijf zijn in 2021 goed gegroeid. Ondanks een stabiele omzet als gevolg van moeilijkheden bij de levering van IT-componenten, heeft de onderneming een stijging van het courante bedrijfsresultaat met 16% opgetekend, wat een margevoet van 5,4% oplevert, een stijging met 0,8%.

post-image-3
2021 heeft Econocom in staat gesteld de soliditeit van zijn bedrijfsmodel te bewijzen. Ondanks een lichte daling van de inkomsten (-0,5%) op jaarbasis (€ 2,5 miljard) als gevolg van de bevoorradingsmoeilijkheden op de wereldwijde markt voor digitale activa, is het bedrijf erin geslaagd het courante bedrijfsresultaat met 16% te doen stijgen tot € 135 miljoen, voor een marge van 5,4%, een stijging met 0,8%, en een forse stijging van het nettoresultaat tot € 70 miljoen (+40%).

Na een goede eerste jaarhelft met een groei van 1,7% werd de activiteit in de tweede jaarhelft getroffen door steeds terugkerende vertragingen bij de bevoorrading van producten bij de leveranciers. Dit droeg ook bij tot een toename van de orderportefeuille met meer dan 100 miljoen euro eind december 2021.

De evolutie van de Groep maakt deel uit van een strategie om zich te concentreren op contracten met een hogere toegevoegde waarde. De aanscherping van de evaluatiecriteria voor nieuwe activiteiten zal resulteren in een aanzienlijke verhoging van de marge voor diensten in 2021.

Bovendien heeft de groep haar klantenbestand verbreed, waardoor zij kan groeien op een groter aantal contracten met minder blootstelling aan structureel meer volatiele grote contracten.

In het begrotingsjaar 2021 is ten volle profijt getrokken van het herstructureringsplan dat in de begrotingsjaren 2019 en 2020 is uitgevoerd. Dankzij de heroriëntering van de activiteiten van de groep op activiteiten met hogere marges, de gerichte ontwikkeling van de strategische zones in Europa en de duurzame vermindering van bepaalde structurele kosten, kon het courante bedrijfsresultaat blijven stijgen. 

Alle activiteiten van de Groep vertonen een stijging van het courante bedrijfsresultaat, met een meer uitgesproken stijging in de activiteit Diensten. 
42 miljoen (+25%), wat neerkomt op een marge van 8,2% ten opzichte van 6,4% in 2020. 
39 miljoen (+9%), wat neerkomt op een margepercentage van 4,2% tegenover 4,0% in 2020.

Econocom heeft zijn voornemen bevestigd om actief op zoek te gaan naar externe groeidoelstellingen om zijn positie in zijn drie activiteiten in de geografische doelgebieden te versterken. Het hoge niveau van het orderboek aan het eind van het jaar zal ook helpen om een deel van de inkomsten voor de eerste twee kwartalen veilig te stellen. 

Gezien de aanhoudend hoge druk op de voorraden en de aanhoudende gevolgen van de pandemie voor het begin van 2022, heeft de groep in dit stadium echter geen cijfers willen meedelen.
 
Show More
Back to top button
Close
Close