Internetveiligheid is de grootste zorg van de Belgen

Uit de laatste Unisys Security Index-enquête blijkt dat twee derde van de Belgen (66%) het niet leuk vindt als hun werkgever hen vraagt om hun inlog- en uitlogtijden te controleren. Internetveiligheid blijft de grootste zorg van de Belgische consument.

post-image-3
Ondanks de catastrofale overstromingen in juli, de toename van cybercriminaliteit in de loop van het jaar en de opkomst van de Delta-variant, blijkt uit de nieuwe Unisys Security Index-enquête dat de algemene bezorgdheid over de beveiliging in België met 5% is gedaald, met 130 punten op een mogelijke 300. België is het enige Europese land waar de veiligheidsscore dit jaar is gedaald. 

Uit het rapport, waarin het veiligheidsgevoel van 11.000 consumenten wereldwijd, waaronder 1.000 Belgen, werd onderzocht, bleek dat internetveiligheid de grootste zorg is van de Belgische consument, en de enige van de vier categorieën die is toegenomen ten opzichte van vorig jaar.  
 
Ondanks de bezorgdheid over internetveiligheid, blijft het bewustzijn van cyberdreigingen nog steeds achter. 
Uit de enquête blijkt inderdaad dat bijna twee derde (63%) van de Belgen op zijn hoede is voor verdachte hyperlinks. Hoewel de meesten van hen zich niet bewust zijn van meer geavanceerde cyberveiligheidsdreigingen. 

Uit de enquête blijkt dat meer dan de helft (52%) van de respondenten niet op de hoogte is van "SMS phishing", waarbij een fraudeur een sms-bericht gebruikt om persoonlijke of financiële gegevens te verzamelen. 
Bovendien zijn meer dan vier van de vijf respondenten (86%) niet op de hoogte van simjacking, een methode die door fraudeurs wordt gebruikt om uw telefoonnummer over te zetten naar een telefoon die zij controleren.
Terwijl driekwart van de respondenten (76%) niet weet met wie ze contact moeten opnemen als ze het slachtoffer worden van een cyberaanval. 

"Cyberaanvallen komen steeds vaker in het nieuws. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de gemiddelde consument datalekmoe wordt," zegt Rudolf de Schipper, Delivery Lead, Belgium & International Institutions bij Unisys. 

Uit deze gegevens blijkt dat deze vermoeidheid in Europa wijdverbreid is, hoewel dit gedrag ook veel bedrijven in gevaar brengt. 
Zonder goede netwerkbeveiliging kan een enkele klik van een werknemer van thuis de juwelen van uw bedrijf in gevaar brengen. 
"Organisaties moeten een holistische beveiligingsstrategie aannemen die meer inzicht biedt in IT- en cloudomgevingen, zodat ze gaten kunnen dichten en kunnen reageren op incidenten. Zij moeten ook het gebruik overwegen van hulpmiddelen waarmee zij hun gegevens kunnen versleutelen, hun netwerk kunnen segmenteren zodat een indringer zich er niet zijdelings doorheen kan bewegen, en de maatregelen voor identiteits- en toegangsauthenticatie kunnen uitbreiden", concludeert het IT-bedrijf. 
 

 
Show More
Back to top button
Close
Close