Hackers vallen Belgische computers aan

In België is 18,4% van de gebruikers het slachtoffer geweest van een cyberaanval. Een record! En dit is nog maar het begin...

post-image-3
Een virus of ransomware op uw laptop krijgen: het overkomt niet alleen anderen! In België werden alleen al in het derde kwartaal van 2021 niet minder dan 2.778.413 verschillende cyberaanvallen gedetecteerd, zo blijkt uit een recent onderzoek van Kaspersky. Dit betekent dat niet minder dan 18,4% van de gebruikers het slachtoffer was van een cyberaanval. 
België scoort bijzonder hoog, hoewel de landen in het Midden-Oosten en Azië het slechtst scoren (Nepal, Tunesië, Algerije, Mongolië en de Filippijnen), met een recordhoogte voor Nepal (36,1% van de slachtoffers). 

Meer concreet doen de aanvallen zich vooral voor bij het bezoeken van een geïnfecteerde website, zonder dat de gebruiker daarvan op de hoogte is. 
Uit het onderzoek blijkt dat bestandsloze malware het gevaarlijkst is, omdat die geen objecten op de schijf achterlaat voor statische analyse. 

Om deze bedreigingen tegen te gaan, maken oplossingen - zoals die van Kaspersky - gebruik van gedragsdetectietechnologie. Deze maken gebruik van machine- en gedragsleren om kwaadaardige activiteiten op te sporen, zelfs als de code onbekend is. 
 
In de enquête wordt ook benadrukt dat een groot aantal aanvallen afkomstig is van in België gehoste servers, die goed zijn voor 0,10% van de incidenten. Daarmee staat ons land wereldwijd op de 27e plaats, ver voor Nederland (4e ) en Duitsland, dat op de eerste plaats staat. 
 
Hoewel algemeen wordt aanvaard dat het vandaag moeilijk is gekwalificeerde professionals te vinden die in staat zijn de nieuwste bedreigingen bij te houden (en de hoge salarissen van deze deskundigen te financieren), blijft het een feit dat Managed Detection and Response-producten een doeltreffende oplossing zijn om de belangrijkste bedreigingen te detecteren.
Show More
Back to top button
Close
Close