Covid-19 phishing

Sinds het begin van de gezondheidscrisis zijn meer dan 5.000 phishing-sites actief geweest in een poging om de Covid-19 pandemie uit te buiten. Analyse van de meest voorkomende regelingen.

post-image-3
Deskundigen van Kaspersky hebben frauduleuze e-mails en phishingpagina's geanalyseerd die misbruik maken van de pandemie om de inloggegevens van internetgebruikers te stelen. 
De cyberbeveiligingsspecialist heeft tussen maart 2020 en juli 2021 niet minder dan 5.000 phishingsites geïdentificeerd die verband houden met de pandemie, waaronder 300 in Europa. 

Valse betalingsaanbiedingen en COVID-19-tests met korting behoren tot de meest voorkomende regelingen die door cybercriminelen worden gebruikt. Maar met de invoering van de "gezondheidspas" voor de toegang tot restaurants en andere openbare gelegenheden gaan er ook vaak phishingpogingen schuil achter aanbiedingen van nagemaakte QR-codes en vaccinatiecertificaten. 

Terwijl Kaspersky de meeste frauduleuze websites ontdekte in Duitsland (111), het Verenigd Koninkrijk (64) en Frankrijk (43), ontdekte het bedrijf er 6 in België. 
Het Russische cyberbeveiligingsbedrijf kon zo voorkomen dat meer dan een miljoen internetgebruikers in de val liepen van deze talrijke online platforms.  

"In de meeste gevallen zijn cybercriminelen die op de golf van de pandemie meeliften, erop uit om gebruikersgegevens te bemachtigen. Door een link in een advertentie of een e-mail te openen, komt de gebruiker op een pagina waar hem wordt gevraagd zijn persoonlijke en bankgegevens in te voeren. Zodra ze deze informatie hebben, kunnen hackers deze gebruiken om geld te stelen van de rekeningen van hun doelwitten," legt Alexey Marchenko, hoofd Content Filtering Methods Research bij Kaspersky, uit. 

En het bedrijf raadt aan om bij een bericht over de pandemie "altijd na te gaan of het van een officiële bron komt. En bovenal, geef nooit uw persoonlijke gegevens door aan verdachte sites". 
 
 
 
Show More
Back to top button
Close
Close