Odoo haalt 180 miljoen euro op en wordt de eerste IT-icorn van België

De Belgische kampioen van open source ERP heeft aangekondigd dat het 180 miljoen euro heeft opgehaald bij Summit Partners. De deal moet zorgen voor internationale groei en maakt het de eerste IT unicorn in België.

post-image-3
De Belgische kampioen van open source business management software is erin geslaagd 180 miljoen euro op te halen bij groeikapitaalinvesteerder Summit Partners. Deze financiële operatie geeft het IT-bedrijf de status van eerste eenhoorn in de IT-sector van het Belgische Wallonië.

Odoo, dat in 2005 werd gelanceerd, is de afgelopen 10 jaar met meer dan 50% per jaar gegroeid, met name dankzij een gemeenschap van gebruikers die overtuigd zijn van de voordelen van de open source ERP-oplossingen die het bedrijf biedt. 

Vandaag stelt het bedrijf, opgericht door Fabian Pinckaers, wereldwijd ongeveer 1.700 mensen tewerk, waarvan 840 in België, en verwacht het in 2021 een omzet van 160 miljoen euro te bereiken, een stijging met 70% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het bedrijf kan ook rekenen op niet minder dan 3.850 partners en 90.000 gebruikers van het door het bedrijf ontwikkelde software-ecosysteem, dat ook gebaseerd is op een van de grootste professionele app stores ter wereld, met meer dan 30.000 applicaties, d.w.z. vier keer meer dan concurrent Salesforce.

"Deze transactie toont aan dat open source businessmodellen niet beperkt zijn tot technische producten die enkel gebruikt worden door ontwikkelaars of systeembeheerders", zegt Fabien Pinckaers, oprichter en CEO van Odoo. 

Gezegd moet worden dat open source software de afgelopen 15 jaar "een katalysator voor groei en verandering in de IT-industrie" is geweest.

"Centraal in het Odoo-ecosysteem staan de partners die essentieel zijn voor de integratie van de oplossingen van het bedrijf, en de belangrijkste bijdragers aan de open-sourcegemeenschap. En natuurlijk de eindklanten die vaak het Odoo-universum ontdekken via open source software en migreren naar SaaS-oplossingen volgens hun eigen behoeften," legt Cyril Bertrand, Managing Partner bij XAnge, uit.

Met deze nieuwe financieringsronde gaat Odoo een tweede ontwikkelingsfase in, terwijl het zijn lokale wortels behoudt en zich positioneert als de referentiespeler in de digitale sector in Wallonië. 

Het spreekt voor zich dat de nieuwe Waalse eenhoorn nu alle potentieel heeft om een markt te verstoren die wordt geleid door softwarereuzen zoals SAP, MS Dynamics en Oracle.

  
 
 
 
 
Show More
Back to top button
Close
Close