Zomervakantie een tijd voor cyberaanvallen

Sophos Benelux Channel Sales Director Hans Claeskens maakt zich zorgen over de mogelijkheden die cybercriminelen nu hebben tijdens de zomervakantie. Een tijd die bijzonder vatbaar is voor cyberaanvallen. Analyse.

post-image-3
Terwijl de ontwikkeling van de pandemie de goede kant op gaat en het openbare leven geleidelijk weer zijn normale gang gaat, is de situatie op de werkplek radicaal veranderd door de verbreiding van telewerken.

Niet alleen vakantiegangers kijken nu al uit naar juli en augustus; ook cybercriminelen staan in deze periode, die zeer vruchtbaar is voor cyberaanvallen, op de uitkijk", waarschuwt Hans Claeskens, Channel Sales Director bij Sophos Benelux. 

Veel werknemers moeten nu immers taken overnemen van hun afwezige collega's. Duizenden uitzendkrachten, temps en jobbers hebben toegang tot bedrijfsnetwerken, soms vanaf hun computer of zelfs vanaf een smartphone. 
"En als al deze mensen thuis werken, is het hacken van een netwerk kinderspel," zegt de expert. 
Bovendien zijn de meest succesvolle cyberaanvallen gericht op werkstations, d.w.z. de apparaten die we elke dag gebruiken, net als jobstudenten. 

Volgens Hans Claeskens is deze zwakte grotendeels te wijten aan het feit dat veel mensen er niet voor terugdeinzen om, soms via e-mail, de logins en wachtwoorden van verschillende applicaties en programma's te delen. De ideale voedingsbodem voor cybercriminelen! "Want als die wachtwoorden eenmaal in de e-mailbox zitten, liggen ze voor het oprapen. 

Hij benadrukte dat phishing- en smishingtechnieken de laatste tijd zijn geëvolueerd "in de vorm van een tweetrapsraket: deels via geautomatiseerde processen, deels via manuele technieken". 
Een onvoorzichtige klik een paar maanden geleden kan een hacker in staat hebben gesteld zich in een apparaat te nestelen, wachtend op het juiste moment om toe te slaan en een heel netwerk te infecteren. 
De afgelopen anderhalf jaar zijn telewerkers geplaagd door nep-e-mails en sms-zwendel. 
"Geen enkel bedrijf is meer veilig, zelfs het kleinste niet. Maar iedereen heeft de keuze om al dan niet slachtoffer te worden", stelt de deskundige gerust. 
 
Om onaangename verrassingen te voorkomen, is het daarom raadzaam bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het activeren van een toepassingscontrole op alle apparaten, om te voorkomen dat de gebruiker nieuwe programma's installeert op zijn of haar apparaten die op het netwerk zijn aangesloten. 
Installeer filters die bekende of verdachte malware kunnen blokkeren op alle apparaten. 
Ontwikkel een e-mail phishing testsysteem om regelmatig nep phishing e-mails naar uw personeel te sturen. 
En betrek werklieden, van wie sommigen toekomstige werknemers zullen worden, bij deze maatregelen. 

Door deze verschillende maatregelen te nemen, zou de zomervakantie volgens de specialist voor de ondernemingen rustiger moeten verlopen. 
 
 
Show More
Back to top button
Close
Close