Orange Belgium zet koers naar "supersnel" internet in Brussel

De telecomoperator heeft aangekondigd dat hij wil investeren in de uitrol van "fiber-to-the-premise"-pilots in Brussel. Zo'n 15.000 inwoners en bedrijven zullen binnenkort kunnen profiteren van een glasvezelnetwerk met multi-gigabitsnelheden.

post-image-3
Dankzij de uitgebreide technologische ervaring van Orange Groep op het gebied van glasvezel in Europa, heeft de Belgische telecomoperator ervoor gekozen om dit netwerk uit te rollen op basis van een volledig open model, waarbij elke geïnteresseerde telecomoperator passieve toegang krijgt tot de infrastructuur. 
Een bedrijfsmodel dat derhalve de beginselen van non-discriminatie en onafhankelijkheid kan waarborgen, zodat concurrenten hun klanten gedifferentieerde oplossingen kunnen aanbieden. 

Dit open model stimuleert ook de innovatie in zoverre elke exploitant, in zijn eigen tempo, kan steunen op zijn uitrusting, hetgeen hem de mogelijkheid geeft verschillende technologische normen voor te stellen (GPON 2,5 Gbps, XS-GPON 10 Gbps, P2P 1/10/100Gbps Ethernet, en elke toekomstige norm zoals HS-PON 50Gbps, enz.), kwaliteiten van dienstverlening, alsmede gedifferentieerde prijsniveaus, ten voordele van de consument.

Deze glasvezelinfrastructuur zal worden aangelegd en geëxploiteerd door Orange Belgium en zal openstaan voor alle geïnteresseerde telecomoperatoren onder voorwaarden die als "eerlijk en redelijk" worden aangekondigd. 

Dankzij het glasvezelnetwerk zullen bewoners en bedrijven kunnen profiteren van multi-gigabitsnelheden en symmetrische bandbreedte om te voldoen aan de huidige behoeften van werknemers/studenten voor videoconferenties, UHD-videostreaming of zelfs de snelgroeiende virtuele en augmented reality-toepassingen.

Hoewel het proefproject in de eerste fase alleen de gemeenten Evere en Elsene zal betreffen, zal het naar verwachting worden uitgebreid tot andere gemeenten in de hoofdstad, zoals Schaarbeek. 

"Dit proefproject voor een passief open glasvezelnetwerk zal telecomoperatoren in staat stellen om gedifferentieerde aanbiedingen en diensten op de markt te brengen op een eerlijke markt", vat Xavier Pichon, CEO van Orange Belgium, samen.

"Glasvezel is een hefboom voor de technologische en economische ontwikkeling van onze gemeente," aldus Christos Doulkeridis, burgemeester van Elsene.

En Bernard Clerfayt, minister van Werkgelegenheid, Digitale Overgang en Lokale Overheden, concludeerde: "Ik wil van het Brussels Gewest een moderne en verbonden stad maken. Glasvezel zal de burgers en de economische wereld in staat stellen te profiteren van een stabiele en efficiënte technologie".
 
Show More
Back to top button
Close
Close