De werkelijke kosten van een ransomware-aanval

De kosten om te herstellen van een ransomware-aanval zijn in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Het bereikt nu meer dan 1,5 miljoen euro! Verklaringen.

post-image-3
Uit een recente studie van Sophos blijkt dat het aantal bedrijven dat te lijden heeft onder ransomware-aanvallen is gedaald van 51% in 2020 tot 37% in 2021. 
Bovendien hebben steeds minder bedrijven te maken met gegevensversleuteling als gevolg van een grootschalige aanval (54% in 2021 tegenover 73% in 2020). 

De enquêteresultaten wijzen echter op een aantal stijgende trends die reden tot bezorgdheid kunnen geven, met name die welke verband houden met de impact van een ransomware-aanval.

Zo kon slechts 8% van de bedrijven die losgeld betaalden, al hun gegevens herstellen, terwijl 29% hoogstens de helft van hun gegevens kon recupereren.

Bovendien blijkt uit de studie dat de gemiddelde totale kosten om te herstellen van een ransomware-aanval in één jaar tijd meer dan verdubbeld zijn, van 631 000 euro in 2020 tot 1,54 miljoen euro in 2021. 
Het gemiddelde bedrag aan losgeld dat wordt uitbetaald is 141.000 euro. 

Ook zegt 54% van de respondenten dat cyberaanvallen te geavanceerd zijn voor hun IT-team om ze alleen aan te kunnen

"De schijnbare afname van het aantal bedrijven dat te maken heeft gehad met een ransomware-aanval is goed nieuws, maar dit wordt getemperd door het feit dat het waarschijnlijk duidt op veranderingen in het gedrag van cybercriminelen, althans voor een deel," aldus Chester Wisniewski, principal reasearch scientist bij Sophos. 
 
 
 
Show More
Back to top button
Close
Close