Hoe informatica de nooddiensten efficiënter maakt

Moderne gezondheidszorgsystemen gebruiken steeds meer geavanceerde technologieën. Met deze nieuwe ontwikkelingen speelt informatiemanagement een steeds belangrijkere rol bij het succes van medische interventies.

post-image-3

Informatica wordt gebruikt in het domein van de gezondheidszorgen, en met name in ambulances. Steeds meer voertuigen zijn vandaag uitgerust met laptops of tablets. Daardoor kunnen meer levens gered worden, dankzij het gebruiksgemak in diverse moeilijke omstandigheden en het feit dat zij continu toegang kunnen geven tot cruciale gegevens. Bovendien wordt daarmee de efficiëntie van individuele medische en administratieve processen sterk verbeterd.

De ambulancediensten in het Verenigd Koninkrijk hebben bijvoorbeeld, via speciale software in combinatie met de elektronische identiteitskaart, rechtstreeks toegang tot de gekende medische voorgeschiedenis van de patiënt. De hoeveelheid en de kwaliteit van de beschikbare gegevens worden zo een belangrijke factor voor het slagen van interventies.

De voortdurende communicatie tussen hospitalen en hun nooddiensten is ook van groot belang, want hiermee kunnen zij de komst van de patiënt voorbereiden zodat er geen tijd verspild wordt.

Informatietechnologieën dragen dus bij tot het redden van meer levens, dankzij de symbiose tussen de medische installaties, de bijhorende software en een performante en robuuste technologie die gegevensoverdracht waarborgt, ook in veeleisende en stresserende omstandigheden.

Dankzij nieuwe computertechnologieën kunnen hulpverleners zich ook meer op de patiënt en minder op papierwerk concentreren en fouten en onnauwkeurigheden minimaliseren.

Uiteraard vereist de uitrusting van noodvoertuigen andere specificaties dan bij een rustige kantooromgeving. Zoals weerstand tegen schokken, trillingen, vallen en extreme temperaturen. Of weerstand tegen lichaamssappen en agressieve stoffen die in de medische zorg worden gebruikt. Om maar te zeggen dat de installatie die de toestellen in de voertuigen bevatten, tegen een stoot moeten kunnen en betrouwbaar moeten zijn, want het besturen van een ambulance kan schokkerig verlopen.

Kwaliteiten die bijvoorbeeld de duurzame tablets en laptops van het Toughbook-gamma van Panasonic hebben. Materiaal dat een duurzaamheid van militaire graad moet bieden, veel betrouwbaarder moet zijn dan de gemiddelde niet-robuuste laptop, en vooral moet beantwoorden aan alle nodige behoeften, zoals de Europese CEN-norm voor ambulances.

Show More
Back to top button
Close
Close