Digitale transformatie, dat is niet enkel een "modewoord"

Het concept is echt trendy en het wordt dus in de tech industrie in alle mogelijke vormen vormen. Soms te pas en te onpas. Nochtans tonen de huidige crisis en de veralgemening van het telewerken aan hoezeer de digitale transformatie essentieel geworden is voor een bedrijf. Zolang u het maar vrijwillig doet en creatief bent.

post-image-3

"Zonder telewerk zouden veel bedrijven gewoon niet meer kunnen werken", stelt Nicoleta Nistor, Chief Operating Officer bij Fujitsu Belgium. Het concept omvat immers zowel processen, een beleid en de juiste mentaliteit die men moet hebben om te overleven in een technologische wereld die steeds competitiever en onderling verbonden is. De digitale transformatie is met andere woorden niet enkel een kwestie van harde schijven en bandbreedte.

"De digitale transformatie is niet uit de hemel komen vallen", vervolgt de specialiste. Concreet heeft de gezondheidscrisis aangetoond hoe belangrijk deze transformatie is voor de bedrijven. Want zonder telewerken hadden veel bedrijven hun activiteiten moeten stopzetten.

En zonder digitale transformatie, zouden zij ook geen enkel perspectief hebben op lange termijn. "Want alles wordt digitaal: de diensten, het werk, de verkoopprocessen", legt Nicoleta Nistor uit.

En dus heeft het bedrijf dat niet op de digitale transformatie van zijn activiteiten inzet, veel kans dat het de trein gaat missen en verdrongen wordt door de concurrentie! Het telewerk betekende bijvoorbeeld geen enkel probleem voor een groot bedrijf als Fujitsu, want de technologieën en de regels om het te omkaderen waren al aanwezig.

In feit gaat de digitale transformatie verder dan het telewerk, dat slechts een deel ervan vertegenwoordigt. "Het omvat telecom, productie- en informatiesystemen, enz.", stipt de experte aan. Toegang tot e-mail volstaat dus duidelijk niet meer om een productieketen te laten draaien. Maar dat wist men al een tijdje.

Volgens Nicoleta Nistor "speelt de cloud een belangrijke rol in het kader van de digitale transformatie". Op voorwaarde echter dat de mentaliteit, de processen en de organisatie de adoptie van nieuwe technologieën assimileren en telewerk op structurele wijze toelaten.

Kortom, een IT-leverancier kan de bedrijven de nodige infrastructuren verzekeren voor hun digitale transformatie. Maar dat volstaat niet. Het menselijk, cultureel of intergenerationeel aspect is onmisbaar om een coherente transformatie van de organisatie te laten slagen. "Wij moeten ons creatiever tonen, nadenken over de veranderingen die elke activiteitensector beïnvloeden en die de manier van verbruiken veranderen", vat de specialiste van de digitale transformatie bij Fujitsu samen.

Een voorbeeld om dit te illustreren? Het volstaat om naar de bankensector te wijzen, om vast te stellen dat contactloze betalingen een alledaags gegeven geworden zijn voor de meesten onder ons.

Show More
Back to top button
Close
Close