Waarom kleine ondernemingen het risico lopen hun beste talenten te verliezen

Meer dan een kwart van de werknemers bij kleine Europese ondernemingen zouden van baan veranderen voor een plek die beter uitgerust is voor telewerken, zo toont een Europese studie aan. De kleine ondernemingen lopen ook een groter risico om hun personeelsleden te verliezen omwille van technologische frustraties rond telewerken.

post-image-3

Nu kleine bedrijven vechten tegen de effecten van de wereldwijde pandemie, verwachten de medewerkers van hun werkgever dat die hen een moderne en gemengde manier biedt om te functioneren en een aangepaste werkplek.

Een nieuw onderzoek van Ricoh Europe, uitgevoerd bij 3.000 werknemers van Europese kantoren, toont aan dat 27% van de werknemers van kleine bedrijven van plan is om van baan te veranderen.

De grote meerderheid van de werknemers (69%) zegt wel de nodige competenties te hebben om te telewerken, maar toch vindt een derde ervan (29%) het moeilijk om gemotiveerd en betrokken te blijven wanneer zij op afstand werken, omwille van technologie en communicatieproblemen. Eenzelfde proportie meent ook minder productief te zijn omwille van beperkingen op het gebied van communicatie en technologie.

De helft van de ondervraagde werknemers (48%) zegt dat hij al zijn eigen technologie moest gebruiken om tijdens de pandemie te telewerken, omdat hun bedrijf hen geen apparatuur leverde.

Dit technologisch gebrek zou volgens het onderzoek veel meer kunnen compromitteren dan enkel het behouden van talenten. Een niet te verwaarlozen deel van de werknemers (24%) meent verontrustend genoeg dat zij niet de nodige tools hebben om de beste resultaten voor de klanten te bereiken of om op afstand met hun team samen te werken.

Toch zeggen de werknemers van kleine bedrijven dat zij, ondanks de problemen bij het telewerken, niet bereid zijn om in groten getale in de nabije toekomst terug te keren naar het kantoor.

Wat het toekomstig beleid voor telewerken van hun bedrijf betreft, meent 41% dat hun werkgever hen zal toestaan om tot einde 2020 te blijven telewerken, terwijl 34% meent dat dat zelfs onbeperkt zou blijven duren.

Conclusie: de werknemers van kleine bedrijven verwachten meer van hun werkgevers. Twee derde (66%) is van plan om de flexibiliteit te behouden die zij kregen tijdens de lockdown-periode, terwijl 55% erop vertrouwt dat hun bedrijf zal investeren in technologie die beantwoordt aan de vereisten van de toekomst op het gebied van de werkplek, waaronder ook alles wat betrekking heeft op de beveiliging van het kantoor.

"Zelfs als de digitale transformatie al deel uitmaakte van hun roadmap op lange termijn, toch valt er nu geen tijd te verliezen voor de kleine bedrijven. Als zij de technologie niet in huis halen waarmee hun werknemers efficiënt en op veilige manier kunnen werken, waar zij zich ook bevinden, dan lopen de verantwoordelijken van het bedrijf het risico op een braindrain van hun beste talenten", besluit Eric Gryson, CEO van Ricoh België en Luxemburg.

Show More
Back to top button
Close
Close