Een nieuwe tool om te meten in welke mate computerapparatuur gerecycleerd wordt

Het bedrijf Inrego en het Zweedse Instituut voor milieuonderzoek lanceren een nieuwe tool, waarmee de milieuvoordelen gemeten worden van het herbruiken van IT-apparatuur. Een woordje uitleg.

post-image-3

Het nieuwe databasemodel moet het mogelijk maken om de milieuvoordelen te meten van het hergebruik van IT-apparatuur. De tool wordt ter beschikking gesteld van de hele sector voor het recycleren van IT-apparatuur, en iedereen die de milieuwinst wil meten die door het recycleren van computers gerealiseerd wordt.

De bedoeling hiervan is om een referentie voor de hele sector te creëren en de aankoop en eliminatie van IT-apparatuur vereenvoudigen voor bedrijven en organisaties.

De nieuwe database is een onafhankelijke wetenschappelijke tool waarmee de ecologische winst berekend kan worden die behaald wordt met de onderdelen van IT-apparatuur. Het model dekt een groot aantal verschillende categorieën, waaronder laptops, schermen, smartphones, tablets, printers, en zelfs accessoires zoals adapters, klavieren en RAM-geheugen.

Volgens Inrego "kan bijna het merendeel van de IT-onderdelen gerecycleerd en herbruikt worden, wat een belangrijke ecologische en economische winst betekent".

Concreet houdt de tool rekening met het feit dat, wanneer en product gerecycleerd wordt, een gelijkaardig nieuwe product niet gekocht wordt en de fabricatie ervan dus vermeden werd.

Met andere woorden, door voor een refurbished laptop te kiezen in plaats van een nieuw product, voorkomt de koper een gemiddelde emissie van 280 kg CO2. De recyclage van computerschermen betekent een nog interessantere winst - maar liefst gemiddeld 520 kg CO2.

"Wij bieden deze tool aan iedereen aan die een IT-investering van plan is. Voortaan kunnen zij de economische en ecologische winst evalueren die de investering in refurbished producten vertegenwoordigt. Het is ook onze bedoeling dat deze tool een referentie wordt voor dit soort analyse en voor de hele sector beschikbaar is", aldus Erik Pettersson, milieuverantwoordelijke bij Inrego.

De tool is als rapport beschikbaar op de websites van Inrego en IVL. Men kan ermee ook de milieuwinst berekenen in andere sectoren, waar refurbishing mogelijk is.

Show More
Back to top button
Close
Close