Hoe de Belgische bedrijven omgaan met cyberbedreigingen

Meer dan de helft van de financiële dienstverlenende bedrijven in de Benelux worstelt met de groeiende bedreigingen van cyberbeveiliging. Phishing wordt met de vinger gewezen…

post-image-3

Twee vijfde (43%) van de bedrijven van financiële services die in Europa actief zijn, bevestigen dat de aanvallen van het genre Business Process Compromise een grote bedreiging vormen, zo blijkt uit een onderzoek dat Trend Micro uitvoerde bij een duizendtal IT-beslissingnemers.

In de Benelux is het fenomeen nog onrustwekkender, vermits meer dan de helft van de IT-teams uit deze sector meent dat de dreigingen waarmee hun bedrijven geconfronteerd worden, het voorbije jaar nog sterker werden.

In België ondervindt meer dan een derde ervan (37%) problemen om het tempo van de nieuwe dreigingen te volgen. In de Benelux-landen blijft phishing een van de voornaamste dreigingen voor het bedrijf.

"Nooit tevoren was de bescherming van data zo belangrijk, maar de sector van financiële dienstverlening wordt geconfronteerd met enorme uitdagingen, vermits de bedrijven zich moeten aanpassen aan nieuwe wetgevingen zoals GDPR en PSD2. De werklast van de IT-teams groeit nog meer vermits er veel vaker geavanceerde cyberaanvallen gebeuren en die zich op grotere schaal afspelen", legt Bharat Mistry uit, hoofdstrateeg beveiliging bij Trend Micro.

Een van de belangrijkste dreigingen die aangehaald worden door de mensen die aan de studie deelnamen, blijft echter de "Business Process Compromise". Dat wil zeggen hackers die zwakke plekken zoeken in kwetsbare systemen en gevoelige punten. Zodra er een zwakke plek ontdekt wordt, wordt een deel van het proces gewijzigd ten voordele van de hacker, zonder dat het bedrijf of de klant ook maar iets merkt.

65% van de Belgische IT-experts beschouwen de BPC als een belangrijke dreiging bij het uitwerken van hun strategie. In de hele Benelux geeft een kwart van de ondervraagde personen toe dat een BPC-aanval alle productielijnen van hun bedrijf kan lamleggen. En wanneer de hackers een losgeld zouden vragen om gestolen data te recupereren, dan zou meer dan een derde (40% in België) niet in staat zijn om dat te betalen.

Show More
Back to top button
Close
Close