Google wordt het meest innovatieve bedrijf ter wereld

De internetreus komt aan de kop van het klassement van de meest innovatieve bedrijven, opgesteld door BCG. Een primeur voor het bedrijf dat meteen Apple naar de derde plaats verwijst. Een analyse.

post-image-3

Het traditioneel klassement van de 50 innovatiefste bedrijven, opgesteld door BCG, kent enkele verrassingen in de top 5. In de laatste editie, die betrekking heeft op 2.500 grote innovatieve koplopers, moet Apple zijn eerste plaats afstaan aan Google en komt het voortaan op de derde plaats. Google (of liever moederbedrijf Alphabet) en Amazon klimmen resp. naar de eerste en tweede trap van het schavot. Microsoft en Samsung vullen de top vijf aan.

Alhoewel technologische bedrijven negen van de eerste tien plaatsen bezetten, vertegenwoordigen de traditionele industrieën toch meer dan de helft van de top 50 van de lijst. Adidas (op 10), Boeing (op 11), BASF (op 12), Johnson & Johnson (op 14) en DowDuPont (15) staan in de top 15. T-Mobile (op 13), DowDuPont, Vale (op 19), Stryker (op 35) en Rio Tinto (op 49) komen voor het eerst in het klassement voor.

Het groeiend belang van digitale technologie blijft een dominante globale tendens bij de vernieuwers. Het rapport van BCG, "The Most Innovative Companies 2019: The Rise of AI, Platforms and Ecosystems" wijst in het bijzonder op het feit dat de vernieuwers steeds meer AI gebruiken als manier om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen, en als middel om de innovatie intern te verbeteren. De vernieuwers maken bovendien gebruik van technologische platformen en hun neef, de ecosystemen, om externe bronnen voor innovatie en differentiatie te kunnen aanboren.

90% van de respondenten in dit onderzoek gaf aan dat zijn bedrijf in AI investeerde. Meer dan 30% van hen verwacht dat AI behoort tot de domeinen voor innovatie die in de drie tot vijf volgende jaren de grootste impact hebben op hun activiteiten. Bijna 30% van hen integreert AI actief in zijn innovatieprogramma.

Op het gebied van AI is er duidelijk een kloof bij de competenties. Meer dan 65% van wie zichzelf een grote vernieuwer noemt, meent dat hij boven het gemiddelde ligt op het gebied van AI, tegenover amper 2% van de meer schuchtere vernieuwers.

"AI zal een beduidende impact hebben op de bedrijfsprocessen, maar het grootste potentieel ervan ligt in de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten die op termijn een belangrijke inkomensstroom kunnen genereren", aldus Michael Ringel, de voornaamste partner van BCG en medeauteur van het rapport.

 

Show More
Back to top button
Close
Close