Java erg populair bij werkzoekenden

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de Java-programmeertaal het populairste is bij softwareontwikkelaars die op zoek zijn naar een job. Maar de populariteit van Python stijgt met stip! Een analyse.

post-image-3

De programmeertaal Java staat bovenaan bij de zoekopdrachten van softwareontwikkelaars wanneer zij een nieuwe job zoeken. In juli 2018 had 27% ervan betrekking op Java. Het is echter Python dat in de voorbije twaalf maanden het meest aan populariteit gewonnen heeft bij werkzoekenden (44,9%), zo blijkt uit een analyse die verleden jaar door Indeed uitgevoerd werd en betrekking had op een miljoen zoekopdrachten naar 26 programmeertalen.

Waar de meeste werkzoekenden gewoon de titel van de job gebruiken in hun zoekopdracht, voegen softwareontwikkelaars er vaak een specifieke programmeertaal aan toe.

"Ontwikkelaars combineren over het algemeen jobtitels zoals `softwareontwikkelaar` of `softwarearchitect` met een of meerdere programmeertalen. Wij stellen ook vast dat zij lange zoekopdrachten met formules gebruiken, zonder trefwoorden." Een zoekopdracht kan er bijvoorbeeld zo uitzien: "(java OR Php) AND (senior –junior -student)", legt Anouk Kon uit, Evangelist bij Indeed.

De Python-taal van zijn kant zet de grootste groei neer (+44,9%). In 2018 werd er het meest geklikt op de jobtitels `Python ontwikkelaar`, `Data Scientist`, en `Software Engineer`, in combinatie met deze programmeertaal. Na Python zijn het JavaScript (+41,1%) en SQL (+40,5%) die vooral aan populariteit wonnen.

Zelfs al was en is Java de populairste programmeertaal, toch is het aantal zoekopdrachten verleden jaar met meer dan 10% gedaald. Zoekopdrachten naar C++ (-16,3 %), Matlab (-8,4 %), PHP (-2,8 %) et C# (-2,5 %) kwamen ook minder vaak voor dan in juli 2017.

Buiten het feit dat softwareontwikkelaars specifieke termen gebruiken bij hun zoektocht naar een baan, hebben zij ook andere voorkeuren op het gebied van toestellen. Van januari tot juli 2018 was 53,7% van alle zoekopdrachten op be.indeed.com afkomstig van een mobiel toestel. De werkzoekenden die een programmeertaal intikten maakten in slechts 29,6% van de gevallen gebruik van een mobiel toestel.

"Een vorig onderzoek toonde aan dat het zoeken naar een baan meestal tijdens de werkuren en de week gebeurt. Op dat moment zitten de softwareontwikkelaars meestal achter een pc of laptop. Bovendien moet men ermee rekening houden dat zij vaak formules invullen in het zoekvak, en dat het dus praktischer is om daarvoor een klavier te gebruiken."

Show More
Back to top button
Close
Close