Hoe malware de connected objects overspoelt

Een rapport bevestigt dat er een heuse epidemie aan nieuwe malwares bestaat, die het Internet of Things besmetten. Het aantal daarvan is vertienvoudigd sinds 2016! Dit is wat u te wachten staat indien u een van deze gadgets met internetverbinding bezit…

post-image-3

Het laatste onderzoeksrapport van Kaspersky Lab naar het Internet of Things toont aan dat er, in de loop van het eerste semester 2017, wereldwijd meer dan 120.000 varianten van malwares gebruikt zijn om aanvallen uit te voeren op connected things.

Dat is drie keer meer dan voor het hele jaar 2017. Het begint een sneeuwbaleffect te worden: in het voorbije jaar waren de varianten van deze malwares ook nog eens vertienvoudigd tegenover 2016.

De stijging van het aantal toestellen gaat gepaard met een stijging van cybercrime rond slimme gadgets, die in het dagelijkse leven gebruikt worden. Cybercriminelen zien er meer kansen in op financieel gewin en zij breide hun activiteiten uit naar de IoT oplossingen.

De digitale dieven slaan onverwacht toe en maken van onschuldige IoT-gadgets krachtige motoren voor hun slechte bedoelingen. Dat kan gaan om illegale praktijken voor het minen van cryptomunten, DDoS-aanvallen of bijvoorbeeld activiteiten met botnets.

De meeste van deze aanvallen (60%) op honeypots (virtuele lokazen) van Kaspersky Lab worden uitgevoerd met behulp van  routers. Andere getroffen IoT-gadgets bevatten diverse technologieën, waaronder videorecorders en printers. De honeypots stelden zelfs een aanval vast die afkomstig was van 33 wasmachines.

De populairste methode om IoT-malware te verspreiden bestaat erin om wachtwoorden te forceren met een brute force aanval. In andere gevallen maken exploits de illegale inbraak en / of overname van IoT-systemen mogelijk.

"Vergeleken met pc`s en smartphones lijken de IoT-toestellen op het eerste zicht niet krachtig genoeg om door cyberboeven gebruikt te worden", aldus Harco Enting, General Manager Kaspersky Lab Benelux. "Helaas bewijst het stijgend aantal exemplaren van IoT-malware het tegendeel. Het blijkt bovendien dat heel wat fabrikanten van IoT-toestellen onvoldoende aandacht schenken aan de beveiliging van hun producten. Zelfs al zou vanaf nu de toestand verbeteren, dan zal het nog een tijd duren vooraleer oude kwetsbare toestellen uit huis verdwijnen", bevestigt de expert.

 

Show More
Back to top button
Close
Close