Het gebruik van illegale software daalt in België

De hoeveelheid illegale software die op computers geïnstalleerd is, daalt bij de bedrijven. Toch beschikt 22% van de gecontroleerde oplossingen nog altijd niet over de vereiste licenties. Wat voor België neerkomt op een verlies van naar schatting 182 miljoen dollar. Datapiraterij wordt de belangrijkste bezorgdheid van de CIO.

post-image-3

Het laatste onderzoek van BSA | The Software Alliance (Global Software Survey 2018) toont aan dat 22% van de op computers geïnstalleerde software niet over de vereiste licenties beschikt (tegenover 37% op wereldwijd niveau). Wat 2% minder betekent dan in 2016. Het verlies door illegale software zou voor België een commerciële waarde van 182 miljoen dollar vertegenwoordigen.

De verbetering van de toestand in België zou te danken zijn aan onder andere een betere asset management van de software (SAM), de stijging van het aantal software abonnementen en bezorgdheid om de veiligheid. De sensibiliseringscampagnes van de BSA zouden eveneens gezorgd hebben voor een bewustwording van het belang van legale software. Uit het onderzoek blijkt ook dat de bedrijven vooral geen illegale software installeren omwille van de veiligheid.

Volgens de experts achter de studie "moeten bedrijven illegale software van hun netwerken verwijderen en een software-asset management implementeren om de risico`s op een cyberaanval te verminderen en hun kernprestaties te verbeteren".

Zowel de CIO`s als het onderzoek van BSA tonen immers aan dat het illegaal gebruik van software zware gevolgen kan hebben op gebied van beveiliging. De CIO`s verklaren dat de diefstal van persoonlijke en professionele gegevens hun voornaamste bezorgdheid is en dat malware vaak verpakt zit in illegale software.

Om te besluiten: "organisaties die hun software niet goed beheren, genieten niet van de economische en security voordelen die zij voor het bedrijf betekenen", aldus Victoria Espinel, President en CEO van BSA |The Software Alliance.

Show More
Back to top button
Close
Close