Contactloos betalen geraakt ingeburgerd in België

Het aantal contactloze betalingen is in een jaar tijd verdrievoudigd. Een fenomeen dat te verklaren valt door de toename van het aantal kaarten in omloop en het effect van promotiecampagnes.

post-image-3

Het aantal contactloze betalingen is verleden jaar verdriedubbeld, afgaande op de cijfers die meegedeeld werden door betaaldienstenprovider CCV. Terwijl in mei 2017 amper 1,41% van de betalingen in "contactloze" modus uitgevoerd werd, is dit in april 2018 gestegen tot 4%.

Deze snelle groei is het gevolg van zowel het groter aantal contactloze kaarten dat in omloop is, maar ook van efficiënte reclamecampagnes.

In vergelijking tot onze buurlanden echter vertoont België nog altijd een grote achterstand op dit gebied. "Maar zelfs al lopen wij achter op landen zoals Nederland, we winnen toch terrein. Wij geloven dat contactloos betalen een steeds belangrijkere trend zal worden in de wereld van betalen met de kaart", aldus Tim Meersschaut, COO van CCV.

De laatste jaren hebben steeds meer banken een contactloze kaart uitgebracht. Vandaag zijn er meer dan 3,5 miljoen debetkaarten compatibel met dit soort betaling. Terwijl de oudste betaalterminals geleidelijk aan vervangen worden door modellen die contactloze kaarten accepteren.

Tot de drijvende krachten achter innovatie in elektronisch betalen behoren enerzijds de handelaars die de nieuwe technologieën moeten accepteren, en anderzijds de banken die nieuwe betaalmiddelen moeten uitreiken. Het is pas wanneer deze twee voorwaarden vervuld zijn dat campagnes het verschil kunnen maken.

Ter herinnering, de contactloze betaling vereist een draadloze verbinding die via een kaart of een smartphone tot stand gebracht wordt met de betaalterminal, die voorzien is van een NFC-lezer (Near Field Communication).

Een contactloze betaling zonder pincode (tot een aankoopbedrag van €25) verloopt gemiddeld 9 seconden sneller dan een betaling mét contact. Boven dit bedrag wordt om de code gevraagd.

Parallel met de contactloze betalingen hebben ook de mobiele betalingen de wind in de zeilen, zoals bijvoorbeeld de mobiele betaaloplossingen via de Bancontact en Payconiq app.

Show More
Back to top button
Close
Close