De cloud van de vele gevaren

De Europese bedrijven migreren steeds meer naar de productiviteitsoplossing in de cloud van Microsoft, Office 365. Ondanks de gevaren met betrekking tot de beveiliging van de gegevens. Een analyse.

post-image-3

De bedrijven uit de EMEA-zone wenden zich steeds meer tot de productiviteitssuite Office 365 van Microsoft, zelfs al blijft ongerustheid over de veiligheid een van de belangrijkste hinderpalen om de cloud te adopteren, zo blijkt uit een internationaal onderzoek van Barracuda Networks, uitgevoerd bij meer dan 1.100 organisaties.

Met het onderzoek kon ook informatie verzameld worden over het gebruik door bedrijven van oplossingen van derden voor de beveiliging en bescherming van gegevens bij Office 365, en hun engagement tegenover de added value resellers en providers van managed services.

"De bedrijven worden zich bewust van het belang van een multi-layer aanpak, wat doet veronderstellen dat zij hun verplichtingen bij de adoptie van de cloud beter begrijpen", is de analyse van Chris Ross, SVP International bij Barracuda Networks.

Maar Europa moet nog een lange weg afleggen om de niveaus te bereiken die men in de Verenigde Staten kan vaststellen op vlak van de adoptie van externe oplossingen die een bijkomende beveiligingslaag moeten toevoegen tegen spear phishing, identiteitsmisbruik en social engineering. Slechts 14% van de organisaties in de EMEA-zone heeft immers al het nodige gedaan op dat vlak, tegenover 36% in de Verenigde Staten.

Volgens het rapport gebruikt een 62% van de Europese bedrijven nu Office 365, wat een stijging met 50% betekent tegenover een gelijkaardig onderzoek dat Barracuda in 2016 uitvoerde.

De grootste bezorgdheid op vlak van beveiliging betreft ransomware. Bijna de helft van de bedrijven (48%) geeft toe al getroffen te zijn door een dergelijke infectie, zelfs al heeft slechts 3% ervan uiteindelijk het losgeld betaald.

E-mail was veruit de belangrijkste aanvalsvector voor cybercriminelen, bijna 70% van de ransomware-aanvallen kwam immers per mail binnen. Het internetverkeer (18%) en het netwerkverkeer (12%) vertegenwoordigen slechts een relatief laag aantal infecties.

De reden die het vaakst aangehaald wordt om niet naar Office 365 over te schakelen, is sinds het onderzoek van verleden jaar veranderd: de Europese bedrijven vervoegen de Amerikaanse, door ongerustheid over beveiliging (32%) bovenaan te plaatsen. Maar in tegenstelling tot de Verenigde Staten halen de Europese bedrijven nog altijd een "no cloud" beleid aan als een belangrijke reden om niet te migreren (28%).

Ondanks deze bekommernis zegt 85% van de ondervraagde Europese bedrijven dat zij de Advanced Threat Protection (ATP) functie van Microsoft Office 365 niet gebruiken - zij baseren zich eerder op oplossingen van derden om de beveiliging van hun Office365 omgeving te verstevigen. Meer dan 43%  gebruikt oplossingen van derden voor beveiliging, archivering of backup.

Deze resultaten bevestigen de noodzaak om een multi-layer benadering te adopteren om vooruit te komen.

Show More
Back to top button
Close
Close