Goed nieuws voor de e-commerce en start-ups

De federale regering heeft een reeks nieuwe sociaal-economische en fiscale maatregelen voorgesteld die een directe impact zullen hebben op de dynamiek van de e-commerce en het oprichten van start-ups in België.

post-image-3

Nieuwe opportuniteiten voor de e-commerce
De formule hing al een tijdje in de lucht, maar de regering heeft nu uiteindelijk beslist om een dynamiek in gang te zetten door meer flexibiliteit te bieden in de sector van de e-commerce. Nacht- en zondagswerk zullen vanaf 2018 voor een periode van twee jaar toegestaan zijn door simpelweg het arbeidsregelement in het bedrijf te wijzigen, dus zonder een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst te moeten afsluiten. Na deze periode van twee jaar zal een overeenkomst afgesloten kunnen worden, zonder daarom het akkoord van àlle vakbonden te moeten hebben, het akkoord van één van hen volstaat.

Goed nieuws voor de start-ups
De regering wou jonge zelfstandigen die hun activiteit starten beter ondersteunen, door de betaling van hun eerste sociale bijdragen te vereenvoudigen. Tot nu toe werden die bijdragen automatisch berekend op een inkomstendrempel van 13.296 euro voor de eerste drie jaar, ongeacht de inkomsten die de jonge ondernemer ontving. De regering Michel heeft beslist om dat te veranderen door met een progressiviteit te werken bij de betaling van de bijdragen. Die beginnen op het niveau van 4.432 euro het eerste jaar (wat dus drie keer lager is dan vandaag), 8.864 euro het tweede jaar om uiteindelijk in het derde jaar het bedrag van 13.296 euro te bereiken.

De regering nam nog een andere maatregel, een die de aanwervingen in deze economische sector zou moeten versoepelen: werkgevers die jonge werknemers van  18 tot 21 jaar in dienst nemen, zullen genieten van een grotere lastenverlaging vanaf 1 januari 2018. Voor de jongere blijft het nettoloon behouden.

Vennootschapsbelasting verlaagd naar 20%!
Tot slot werden de bedrijven ook niet vergeten door het team Michel. Die wou zijn nieuw fiscaal beleid verderzetten, dat in 2015 begonnen was met de taks shift, en daarom heeft de federale regering beslist om de vennootschapsbelasting radicaal te hervormen. Het nominale tarief van 33,99% zal vanaf 2019 naar 29% gaan, om in 2020 naar 25% te dalen!

Bijzondere aandacht ging er ook naar de KMO, die vanaf volgend jaar kan genieten van een verlaagd tarief van 20% op de schijf van de eerste 100.000 euro.


Show More
Back to top button
Close
Close