Hoe gegevens beheren na de Brexit?

De Brexit zal vast en zeker gevolgen hebben in de EU, zowel voor burgers als bedrijven, onder andere op het vlak van het beheer van data. Een massa onbekenden, maar er is één zekerheid: men moet investeren in een "Clexit" strategie! Een woordje uitleg…

post-image-3

Veel bedrijven vragen zich af wat de belangrijkste effecten zullen zijn die de Brexit op hun data in Europa heeft en hoe zij zich het beste kunnen aanpassen aan deze nieuwe omgeving. Op heel wat van die vragen is nog geen antwoord gevonden. Maar hoe het ook zij, het uitwerken van een "Clexit" strategie zal van levensbelang zijn, zo meent Martin Warren, Cloud Solutions Marketing Manager bij NetApp.

Niemand weet weliswaar wanneer de Brexit juist plaats zal hebben, noch in welke vorm, maar het zal hoogstwaarschijnlijk met zich meebrengen dat het Verenigd Koninkrijk uit verschillende Europese wetgevingen stapt, waaronder die op entiteiten die Europese data met persoonlijk karakter verzamelen, behandelen, raadplegen, delen, opslaan, hosten of overdragen binnen en buiten Europa. Een ander voorbeeld is de wetgeving op de stream en beveiliging van data.

In dit onzeker klimaat is het moeilijk om zich voor te bereiden op de gevolgen van de Brexit. Maar het staat vast dat, wanneer het gaat om een dienstverlener voor het beheer van data, het voor bedrijven duidelijk nodig is dat zij de SLA grondig nakijken van de dienstverleners aan wie zij hun data toevertrouwen. Zij moeten zich afvragen waar de gegevens fysiek bewaard worden, waarheen zij verplaatst kunnen worden, wie aangesteld kan worden om ze te manipuleren, en -vooral- hoe zij intern gerepatrieerd kunnen worden of naar een andere dienstverlener. Indien het antwoord op ook maar één van die vragen "geen idee" is, dan hebben de bedrijven er alle belang bij om hun beleid op vlak van data te herzien.

Maar hoe zouden zij de controle over hun data kunnen behouden en infrastructuren on-site en off-site kunnen integreren? Dat is waar een "Cloud Exit" (of `CLEXIT`) strategie van pas komt,  die toelaat om, indien nodig, van cloud te veranderen, om data te verplaatsen en te gebruiken in uw eigen private cloud, een gedeelde cloud, in de cloud van een gespecialiseerde dienstverlener, in de publieke cloud of een combinatie ervan, terwijl men ook een realistisch idee heeft van de kostprijs van die verplaatsing, de duur ervan en de andere vereiste voorwaarden.

"Niemand kan voorspellen wat er morgen zal gebeuren. Het is echter absoluut noodzakelijk om voorbereid te zijn. Een bedrijf mag niet de fout maken om zich voor altijd in de cloud op te sluiten. De cloud mag geen gevangenis voor data zijn: iedereen moet vrij zijn eigen keuzes kunnen maken over het beheer en de opslag van zijn gegevens", besluit Sven Schoenaerts.

Show More
Back to top button
Close
Close