MS Intune 2.0 wil het kanaal naar de cloud brengen

Microsoft heeft versie 2.0 gelanceerd van Windows Intune, een centraal systeem om werkposten via de cloud te beheren. Een tool die aangeboden wordt aan resellers die zich willen wagen aan een reconversie tot IT in de cloud.

post-image-3

Intune heeft drie doelstellingen, aldus Jurgen van Duvel uit (Lead Windows Client Commercial Microsoft): "De controle van de pc overnemen om de inventaris van de licenties op te volgen, software te installeren en voor de beveiliging en de updates te zorgen". Maar Intune wil ook de migratie van het XP computerpark naar Windows 7 vereenvoudigen.

Het verkooppraatje van Jurgen van Duvel is gefundeerd met cijfers: tot nu werden er 3,5 miljoen Windows 7 licenties verkocht in de Belux. Er zijn echter nog altijd 2 miljoen XP en Vista. Omdat er in de voorbije jaren een grote trend was om van Vista naar XP te downsizen, hebben de meeste actuele machines toch een configuratie die volstaat voor Windows 7.

Een handige hulp om de migratie naar Windows 7 te organiseren

XP zal vanaf april 2014 niet meer ondersteund worden door Microsoft. Telt men het aantal werkdagen tot die beslissende datum, dan zou men, enkel en alleen voor de Belux, 2.389 pc`s per dag moeten migreren.

"De mogelijkheid om de omgeving te standaardiseren is een opportuniteit voor de partner, want hij kan ook dienstverlening en projecten voor migratie verkopen", argumenteert J. van Duvel. Voor de klant bedraagt de prijs van Intune 11 euro per pc en per maand. En de beheersmodule kan door de klant aan de partner toevertrouwd worden. Microsoft stipt nog aan dat het geen toegang heeft tot de bedrijfsgegevens die op Intune circuleren.

Intune 2.0

De nieuwe versie 2.0 zorgt  nu ook voor het updatebeheer  van de  software van andere uitgevers, brengt meldingen op de pc`s die lange tijd offline waren, en een nieuwe beveiligingsbeleid. In principe zullen er revisies uitkomen aan een tempo van één per zes maanden. De volgende wordt verwacht voor begin 2012.

Waar Intune veel succes heeft in Vlaanderen (de pionier was daar T-Bench), is de situatie in het zuiden van het land toch iets anders. Een van de resellers die gekozen heeft voor Intune, is Alexis Aubry van Turkoise (Doornik); de Intune klanten daar zijn KMO en bedrijven "van een zekere omvang" die hun IT niet zelf willen beheren.

"Het is een opportuniteit, want zo kan men beantwoorden aan nieuw ontstane vragen. Het voordeel voor de klant is dat men een stap verder kan zetten bij het beheer van het computerpark, zonder dat de KMO moet investeren".

De betaling per maand zorgt voor een kleinere marge

De betaling per maand verkleint wel de marge, zo geeft Alexis Aubry toe, maar het helpt om de klant te overtuigen, zodat men nadien een betere rendabiliteit kan halen bij de projecten.

Intune heeft nog een bijkomend financieel argument: "Voor 11 euro is de klant verzekerd van de automatische update naar Windows 8 wanneer die uitkomt. Vergelijk dit met een nieuwe licentie, die al gauw 200 euro exclusief BTW kost. Voor dat geld heeft men bijna 2 jaar abonnement, inbegrepen dienstverlening". Een deel van de marge kan ook terugverdiend worden, zo stelt de ondernemer uit Doornik vast, wanneer men andere diensten aanbiedt zoals het beheer van samenwerkingssoftware, de installatie van hardware of technische dienstverlening. "Het is waar dat men minder prestaties levert, maar de winst die dit betekent voor de klant maakt dan weer een deel van zijn budget vrij dat nu besteed kan worden aan de opleiding van het personeel, de homogenisering van het computerpark, of de investering in nuttige tools zoals het delen van de agenda".

De baas van Turkoise heeft wel een punt van kritiek op Intune: dat het momenteel onmogelijk is om servers te beheren.

"Wij focussen ons liever op de terminal die het grootste probleem is voor de KMO, reageert Jurgen van Duvel. Een of twee servers in het bedrijf beheren zorgt meestal niet voor problemen. Bovendien is het automatisch beheren van platformen op servers zoals Oracle iets te ingewikkeld".

Concreet geschiedt de verkoop van Intune contracten op dezelfde wijze als Office 365. De reseller moet "cloud Essential" of "cloud Accelerate" gecertificeerd zijn (1 tot 4 personen gecertificeerd). Het model behoort tot het Tier1 type. De verdeler komt enkel tussen om resellers te rekruteren. "Maar de distributiemarge is klein, voegt J. van Duvel eraan toe, wij verkiezen het om onze resellers weerkerende inkomsten te bieden". Volgens Microsoft zou elke Intune partner zijn omzetcijfer met 19% hebben zien stijgen.

Het laatste woord is voor reseller Alexis Aubry: "Per slot van rekening doen we minder maar verkopen we meer". Een idee om over na te denken.

Show More
Back to top button
Close
Close