86% van de Belgische sites krijgt nooit een update

Volgens een onderzoek van Email Brokers dat het eerste in zijn soort zou zijn, vertoont het Belgische internet een haast prehistorisch uiterlijk.

post-image-3

België telt volgens dit onderzoek meer dan 669.252 websites. 497.091 daarvan hebben een professioneel doeleinde, veel meer dus dan de non-profitsector (73.784) of openbare dienst (9.004). De blogs en de fora van hun kant zijn goed voor 64.466 eenheden. 53% van de sites telt trouwens minder dan 50 pagina`s, terwijl de sites met een grote hoeveelheid content (meer dan 500 pagina`s) amper goed zijn voor 2% van het Belgische internet.

Deze studie toont ook aan dat de overweldigende meerderheid van de Belgische sites maar zelden aangepast wordt: 86% ervan werd voor het laatst meer dan een jaar geleden geüpdate. Daarentegen kreeg slechts 3% in de laatste drie maanden een update.

Sommige regio`s in België zijn tot slot vruchtbaarder dan andere bij het creëren van websites: bekijkt men de kaart per provincie, dan zijn de sites hoofdzakelijk in Antwerpen gelegen (18%), in Brussel (16%), in Oost-Vlaanderen (13%) en in West-Vlaanderen (12%). In Wallonië is Luik (9%) de koploper, gevolgd door Henegouwen (5%) en de provincie Luxemburg (4%).

"Deze cijfers tonen aan dat heel wat bedrijven en organisaties zich nog altijd niet bewust zijn van het belang van het internet in de wereld van vandaag", onderlijnt William Vandewiel, oprichter van Email Brokers. "Velen beschouwen een website in het beste geval als een noodzakelijk kwaad,  iets dat alleen maar als visitekaartje dient, en in het slechtste geval als een overbodige gimmick. Men mag zich vragen stellen over de impact van dit gebrek aan inzicht op de economische ontwikkeling van ons land: als hij bij ons niet vindt wat hij zoekt, dan zal de surfer gaan kijken op de sites van concurrenten uit het buitenland".

Om tot deze cijfers te komen heeft Email Brokers een methodologie gebruikt die zowel krachtig, nauwkeurig als transparant is. "Sinds 2009 hebben wij alle professionele Belgische sites opgelijst door hen via verschillende kanalen te verzamelen: namen van bedrijven en postcodes, officiële extensies (.be, .com, .net...), dorpen en steden in België, beroepen, telefoonnummers, automatische zoekopdrachten op de zoekmachines..." legt William Vandewiel uit. "Deze immense oogst heeft ons een triljoen ruwe data verschaft".

Met dit als basis heeft Email Brokers vervolgens de lijst opgekuist door elk internetadres individueel te valideren, daarna de content van elke site  door middel van een gespecialiseerde software te analyseren (structuur, datum van laatste update, aantal pagina`s, ...).
Twee bedrijven, resp. gebaseerd in India en Marokko, hebben nadien manueel informatie verzameld over de geïnventariseerde sites (naam van het bedrijf, adres, telefoon, BTW...). En tot slot heeft een telemarketingbedrijf gezorgd voor het kwalificeren en certifiëren van meer dan 100.000 internetadressen. Deze verrijkte gegevens werden tot slot gekruist met de gegevens die officieel door de FOD Economie geleverd worden.

Back to top button
Close
Close