Apple verkoopsmodel onaanvaardbaar geacht

Een verkoper van online boeken heeft besloten zich terug te trekken uit de App Store en beschuldigt Apple Book van het opleggen van onhoudbare verkoopsvoorwaarden. Op 31 mei zal hij definitief zijn online shop (iFlow Reader) sluiten. Een beslissing die het onbehagen illustreert dat gevoed wordt door de financiële eisen van Apple. In juni zullen nieuwe regels in werking treden.

post-image-3

iFlow Reader, eigendom van BeamItDown, zal eind deze maand al haar activiteiten stopzetten. “Dit was niet onze intentie, maar Apple maakt het ons quasi onmogelijk om winst te maken met de verkoop van elektronische boeken voor iOS-terminals. We kunnen niet met verlies gaan verkopen,” valt te lezen op de website van iFlow.  “We hebben alles ingezet op Apple en zijn iOS en nu doet datzelfde Apple ons de das om door zijn regels te veranderen… We staan machteloos tegen de absolutie van Apple op zijn eigen platform.”

Het conflict heeft betrekking op de regel die Apple in februari invoerde, waarbij 30% van de verkochte eBooks aan Apple moet worden overgemaakt. Volgens iFlow Reader overstijgt deze 30% de gerealiseerde marge. Aan dit percentage gebeurt elke verkoop dus met verlies.

“In september 2009 hebben wij ons business model uitgelegd aan Vice president Philip Schiller. Wij kregen het akkoord voor de commercialisatie in november 2010. De daaropvolgende maand openden wij onze shop en amper twee maanden later verandert Apple de afspraken.”

De verkopers van eBooks zijn niet de enigen die getroffen worden door deze gang van zaken. Ook de Belgische uitgevers protesteerden. In februari nog legden de muziekdiensten We7.com, Last.fm en Rhapsody klacht neer tegen de nieuwe politiek van Apple.

Steve Purdham (We7) vatte de situatie samen door te verklaren dat het model economisch eenvoudigweg “niet haalbaar” is. Richard Jones, mede-oprichter van Last.fm, gebruikte een andere bewoording: “Apple just f****d over online music subs for the iPhone.”

Back to top button
Close
Close