Google heeft negatieve invloed op concentratie van gebruikers

Een Britse auteur beweert dat de gemakkelijke opzoekingsmogelijkheden op het internet het vermogen van gebruikers vermindert om zich te concentreren en zelf taken uit te voeren.

post-image-3
Nicolas Carr, de auteur van “The Shallows: what the Internet is doing to our brains”, zegt dat hoewel het internet en zijn gebruiksmogelijkheden nuttig zijn om bepaalde taken uit te voeren, het de hersenen verhindert om taken op een correcte manier uit te voeren.
Aan de BBC verklaarde hij dat hij “individuen had bestudeerd die nog geen webervaring hadden opgedaan.” Deze laatsten liet hij Google gedurende één uur per dag gebruiken. “Als gevolg werden vele delen van de hersenen die instaan voor het nemen van beslissingen, geactiveerd. Dit droeg er toe bij dat de proefpersonen relatief “scherp” werden gehouden”. Maar de resultaten hielden ook een verslapping van het concentratievermogen in.”

“Ik bewonder de mensen van Google voor vele dingen, maar ik denk dat ze een te beperkte opvatting hebben over de manier waarop we onze hersenen moeten gebruiken. Ze hebben een zeer industriële visie op het opzoeken van informatie”. De auteur valt ook Google Books aan, het project dat eruit bestaat om boeken in te scannen met een verlopen copyright, om deze toegankelijk te maken voor elke webgebruiker. “Google Books scant deze boeken niet met als doel de mensheid slimmer te maken, maar enkel en alleen om ze te kunnen toevoegen aan de zoekresultaten van de zoekmotor.” Hij voegt eraan toe dat Google slechts een gefragmenteerde visie op de informatie biedt. “Wanneer je naar een pagina van het boek surft, word je helemaal niet ondergedompeld in het verhaal van het boek.” Wanneer de zoekmotors volgens Carr de dingen een beetje moeilijker zouden maken, zouden onze hersenen de mentale oefeningen moeten doen die ze nodig hebben.

Google zei als reactie aan de krant The Telegraph dat “het zoeken op het web nu een fundamenteel onderdeel is geworden van het dagelijkse leven van de individuen. Gebruikers willen antwoorden vinden op hun vragen, en ze willen die zeer snel vinden. Hoe sneller we de zoekresultaten weergeven, hoe meer de gebruikers tijd kunnen besteden aan dingen die echt belangrijk zijn: reflectie, ideeën en oplossingen. Met dat in gedachten, zullen we er mee blijven doorgaan om het leven van onze gebruikers te vergemakkelijken, door de verdere verfijning van onze zoekresultaten.”

Guillaume Garnier
Meer informatie op http://www.lemondeinformatique.fr 
Back to top button
Close
Close