Twitter gaat zijn eigen datacenter bouwen

Twitter heeft plannen om tegen eind 2010 haar gegevens over te brengen naar zijn eigen datacenter.

post-image-3
Het bedrijf deed deze aankondiging daags na een panne waardoor gebruikers geen verbinding meer konden maken met de site of updates konden publiceren. Twitter hoopt zo de kwaliteit van haar diensten te verbeteren. 

Het jaar begon uitstekend voor Twitter, maar sinds de maand juni kende de microbloggingsite een heel aantal pannes te wijten aan het WK Voetbal. Maar niet enkel daaraan.

De migratie naar een custom-built datacenter zal waarschijnlijk niet alle problemen oplossen – een fout in de gegevensdatabase is de oorzaak van de laatste panne – maar is toch al een stap in de goede richting. De ingreep moet problemen gelinkt aan de snel groeiende gebruikersgroep beter helpen aanpakken. Zo worden er dit jaar dagelijks zo’n 300.000 nieuwe Twitter-gebruikers geteld. “Vooruitgang boeken aan het ritme van de gebruikers en hun activiteit is een unieke en tegelijk complexe uitdaging,” verklaarde Twitter afgelopen week. Het feit dat Twitter gaat beschikken over een eigen datacenter zal tot dat doel bijdragen. 

Webgiganten zoals Yahoo, Facebook en Google hebben reeds hun eigen datacenters, maar de meerderheid van de kleinere bedrijven doen nog een beroep op externe hosting services om hun gegevens te beheren. Tot op heden doet Twitter een beroep op NTT America. Voor de eerste keer zal het bedrijf nu haar eigen installatie runnen. Twitter heeft daarvoor een eigen datacenter opgericht in de buurt van Salt Lake City dat optimaal is afgestemd op de noden en behoeften van het bedrijf. Twitter geeft ook aan dat haar toekomstig datacenter gebruik zal maken van “multi-vendor huissystemen en zal draaien op een open source OS en dito applicaties.”

Het is echter weinig waarschijnlijk dat de panne van afgelopen maandag voorkomen kon worden, zelfs met een eigen datacenter: de database van het sociaal netwerk, die de gegevens van meer dan 125 miljoen gebruikers bevat, blokkeerde bij de uitvoering van een bepaalde zoekopdracht.” Dit voorval dwong Twitter tot een geforceerde heropstart die een twaalftal uren in beslag nam, maar dat het probleem in se niet oploste. In werkelijkheid werden de defecte gegevens gewoon vervangen door werkende.”

Jean Elysan
Meer info op http://www.lemondeinformatique.fr
Back to top button
Close
Close