China: sociale netwerken zijn een uitdaging voor de staatsveiligheid

Sociale netwerken zoals Facebook, vormen een uitdaging voor de nationale veiligheid van China en wordt beschouwd als een “instrument van politieke subversie” van Westerse landen, met de Verenigde Staten op kop. Dit zegt een rapport van het belangrijkste Chinese onderzoekscentrum.

post-image-3
In zijn jaarlijks rapport over de ontwikkeling van nieuwe media in China, heeft de Chinese Academie van Sociale Wetenschappen (CASS) – die afhankelijk is van de overheid, in één van zijn publicaties geoordeeld dat de “sociale media een instrument zijn geworden van politieke Westerse subversie, in hoofdzaak van de Verenigde Staten.”

De Chinese autoriteiten hadden een jaar geleden het gebruik van internet verboden in het islamitische Noord-Westen van China, na bloedige inter-etnische rellen. Oeigoeren – een islamitische minderheid die Turks spreekt – werd ervan beschuldigd het internet te gebruiken voor de organisatie van hun manifestaties. Volgens de auteurs van het rapport van de CASS, is Facebook “een ontmoetingsplaats geworden voor separatistische organisaties”.

Voor de CASS, is “door de grote populariteit van deze sociale netwerksites, een verhoogde controle op deze sites onontbeerlijk” voor China, dat “grote aandacht moet schenken aan de mogelijke risico’s en de verborgen gevaren ervan.”

Eind 2009 werden de sociale netwerken gebruikt door 176 miljoen webgebruikers in China, vooral jongeren tussen 20 en 29 jaar, aldus officiële cijfers. In een ander rapport, gewijd aan de affaire Google, wordt laatstgenoemde beschuldigd links te hebben met de Amerikaanse inlichtingendiensten.  
Back to top button
Close
Close