Twaalf procent omzet bedrijven in 2008 gegenereerd door e-commerce

In januari 2009 had 93% van de ondernemingen met tien of meer werknemers toegang tot het internet. 82% van de ondernemingen had een internetverbinding tot breedband. Het internet gaf de bedrijven de mogelijkheid elektronische producten te kopen en te verkopen. 12% van de omzet van bedrijven werd in 2008 dan ook gegenereerd door de elektronische handel. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie.

post-image-3

In Finland , Denemarken, Oostenrijk en Slowakije hebben bijna alle bedrijven toegang tot het internet. Het aandeel van bedrijven met een breedbandverbinding in januari 2009 was boven de 90% in Finland (94%), Spanje en Malta (93%) en Frankrijk (92%). Roemenië (40%), Litouwen (57%) en Polen (58%) waren de enige landen waar het aandeel lager lag dan 60%.

Iets meer dan een kwart van de e-handel werd in 2008 gevoerd met het buitenland. De omzet van de e-commerce verschilt van de ene lidstaat ten opzichte van de andere. De hoogste percentages werden geregistreerd in Ierland (26%), Finland en Zweden (18% elk). De laagste werden waargenomen in Bulgarije en Cyprus (1% elk). 

Drie kwart van de omzet gegenereerd door e-commerce werd verwezenlijkt door bedrijven in eigen land, 19% in een andere lidstaat van de EU-27 en 8% buiten de EU. Meer dan 80% van de verkoop van e-commerce in eigen land werd geregistreerd in Letland (88%) en Bulgarije (85%). Het hoogste percentage van de omzet van e-commerce in een andere lidstaat is waargenomen in Hongarije (60%), gevolgd door Cyprus (51%), Slowakije (44%).

Bron: Belga

Back to top button
Close
Close