Kopen online: risicovol?

Zijn online shops vatbaar voor computerfraude? “Ontegensprekelijk”, antwoordt Luc Beirens, baas van de Federal Computer Crime Unit. Maar de bedreigingen ontwikkelen zich niet zo snel als de snelheid waarmee de e-commerce zich ontwikkelt, zegt Pierre Willaert, Country Manager bij Ogone.

post-image-3

Volgens Pierre Willaert bereikt het online zakencijfer van Belgische commercanten die zaken doen via het Ogone-platform zo’n 532 miljoen euro. Dat is een stijging van 20% in vergelijking met 2008. Tegelijkertijd steeg het aantal transacties met 33% en daalde het gemiddelde aankoopbedrag van een transactie van 98 euro naar 88 euro.

Voornamelijk dankzij de diversificatie van de verkochte producten (concerttickets, kleding, etc.), verwacht Ogone dat het elke maand zo’n 80 nieuwe online shops zal creëren, ofte een viertal per dag.
Een ander teken dat de veiligheid van transacties bevestigt, is dat, in het begin van dit jaar, de geverifieerde online aankopen voor het eerst de niet-geverifeerde aankopen overstijgden. Luc Beirens wil de consument beschermen tegen online verkopers die hun gegevens in hun databank willen opnemen. Volgens hem betreft het hier een proces (met login en paswoord) dat niet genoeg beveiligd is.

En te oordelen aan de cijfers van de FCCU, stijgt de informaticafraude in België wel, maar minder snel dan de e-commerce. De politie kreeg in 2008 3847 klachten binnen, tegenover 3248 in 2007. Internetfraude kost de Belgische staat per jaar tussen 10 en 30 miljoen euro.

Back to top button
Close
Close