Google niet geestelijke vader Android?

Wie is nu in feite de geestelijke vader van Android? Het zou wel eens kunnen dat het niet het alomtegenwoordige Google is. Dat is wat Eric Specht, ondernemer uit Illinois zegt. Hij valt daarmee rechtstreeks de gigant uit Mountain View en de Open Handset Alliance (OHA) aan. Deze organisatie omvat bijna 50 grootheden uit de IT sector die het OS van Google ondersteunen.

post-image-3

Eric Specht is de oprichter van Android Data (uitgever beveiligingsoplossingen voor websites) en heeft van de Amerikaanse overheid het recht gekregen dit merk te gebruiken sinds 2002. Hij eist een schadevergoeding voor misbruik van het merk van zo’n 94 miljoen dollar (+ intresten) en wil een verbod voor Google om de naam nog te gebruiken. Het gebruik van de merken door elkaar zou volgens Eric Specht tot verwarring kunnen leiden bij de consumenten.

Google van zijn kant lanceerde het OS voor de mobiele toestelletjes in oktober 2007. Het kreeg de naam Android mee na de overname in juli 2005 van een gelijknamige start-up, gespecialiseerd in de ontwikkeling van software voor GSM-toestellen. Google wilde de naam indienen bij het USPTO (US Patent and Trademark Office) om de commercialisatie van het platform te kunnen vervolledigen, maar vijf maanden later verwierp het bureau de aanvraag omdat de naam Android al gepatenteerd was.

Het magazine Forbes is ervan overtuigd dat Google zich niet zomaar zal laten doen. Android Data sloot de deuren in mei 2004 om enkele maanden later weer de zaken op te starten. Google meent dat Eric Specht daardoor de rechten op het merk verloren heeft.

Miléna Nemec-Poncik

Meer info op http://www.lemondeinformatique.fr/.

Back to top button
Close
Close