Wireless Home Digital Interface: de draadloze toekomst voor HD video in het hele huis?

Een consortium electronicagiganten gaat een technologie ontwikkelen waarmee je digitale cinema eindelijk zonder kabels kan. Met de standaard die ze daarvoor overeenkomen zullen hoge-definitie videosignalen draadloos van een set-top box naar compatibele schermen in je hele huis kunnen gestuurd worden.

post-image-3
De standaard zal rond een technologie van het Israëlische bedrijf Amimon gebouwd worden die de weinig aan de verbeelding overlatende naam WHDI meekreeg. WHDI staat simpelweg voor Wireless Home Digital Interface.

In het bedrijvenconsortium treffen we namen als Hitachi, Sharp, Motorola, Samsung en Sony aan.

WHDI is overigens niet alleen bedoeld voor het verzenden van video via een set-top box. Je zult er ook andere bronnen kunnen op aansluiten zoals spelconsoles, een DVD-speler en zo meer.

De eerste TV’s met de speciale chips van het Israëlische bedrijf zouden al volgend jaar in de winkels te vinden zijn en niet eens een hondertal euro meer kosten dan hun niet-draadloze tegenhangers.

De Israëlische technologie is overigens niet de enige. Een van de andere uitdagers in het segment is het Amerikaanse SiBEAM dat aan WirelessHD werkt en waar Sony en Samsung overigens ook deel van uitmaken.

Maar het ziet er naar uit dat WHDI het voordeel van de tijd heeft: WirelessHD zou immers pas binnen enkele jaren zou kunnen gecommercialiseerd worden.

Krijgen we een nieuwe standaardenoorlog of pakt WHDI (of een derde hond) de markt? Volgens Samsung zal WirelessHD het uiteindelijk halen omdat de beeldkwaliteit net dat ietjse beter is en is WHDI dus geen blijver. Sony zegt dat het liever op twee paarden tegelijkertijd wedt en de rest is koffiedik kijken.

Nog even dit: één en ander zou ook al kunnen via snelle Wi-Fi technologieën maar door de daarbij benodigde compressie zou het beeld te veel aan kwaliteit inboeten.

Back to top button
Close
Close