Spiegeltje, spiegeltje aan de wand: wie is de grootste krantensite van het land?

Vorige week viel er een persbericht van Corelio in onze (elektronische) brievenbus: dat Nieuwsblad.be de grootste Belgische krantensite is in ons land. Maar bij HLN.be konden ze daar niet mee lachen. Lees dus vooral verder.

post-image-3
“Resultaten Metriprofil bevestigen de leidersposities van de Corelio-merken: Nieuwsblad.be is grootste Belgische krantensite, Standaard.be verstevigt derde plaats, Actu24.be maakt sterke entrée”. Dat was de euforische inleiding van het persbericht van Corelio.

Corelio verwijst daarmee naar de meest recente Metriprofil cijfers (november 2007 – april 2008) en zegt dat zijn Nieuwsblad.be stijgt naar 1.297.307 bezoekers (+7%), wat goed is voor 1 Vlaming op 4. Conclusie van Corelio: Nieuwsblad.be is de grootste Vlaamse nieuwssite.

Niks van, zegt men bij HLN.be: “Metriprofil heeft als doel het profiel van de surfers te onderzoeken van een bepaalde site. Deze studie staat naast de 2de grote dagelijkse studie van Metriweb, dat het bereik van een studie wenst te meten. Aangezien Metriprofil een profielstudie is en geen bereiksstudie, lijkt het al onzinnig om hieruit een bereik af te leiden. Bovendien is Metriprofil een studie die slechts 2 weken op jaarbasis loopt (een week in december vorig jaar en een week in april). Deelname aan de Metriprofil- studie door de internetsurfers is op vrijwillige basis, en deelname wordt gevraagd via een pop up. Dit wil zeggen dat surfers (naast de voorwaarde om geen pop up blocker te hebben) ook al zin moeten hebben om aan deze enquête deel te nemen. De CIM plaatst in haar rapport bovendien zelf vraagtekens bij de representativiteit van de absolute cijfers”.

En dus verwijst men daar simpelweg naar de dagelijkse bereikcijfers van Metriweb. En wat is dan de conclusie? “Dat HLN.be eind juni 340.568 unieke bezoekers per dag had en 4.298.126 unieke bezoekers op maandbasis, ten opzichte van 243.607 unieke bezoekers op dagbasis voor Nieuwsblad.be en 3.114.915 unieke bezoekers op maandbasis”.

Conclusie van HLN.be: wij zijn de grootste.

Back to top button
Close
Close