eBay veroordeeld tot het betalen van 40 miljoen euro

Na twee jaar onderzoek en het bekijken van duizenden bewijsstukken heeft de handelsrechtbank van Parijs haar vonnis geveld: eBay moet 40 M€ schadevergoeding en interesten betalen aan zes merken van de luxegroep LVMH (Vuitton, Dior en vier bekende parfummerken).

post-image-3
Het motief voor deze beslissing is tweevoudig. De veilingsite wordt ervan beschuldigd dat zij bewust de internauten heeft toegestaan om namaakproducten te verkopen op haar site. En waar het de verkoop van authentieke producten betreft verwijten de aanklagers eBay dat het hun eigen distributienetwerk verstoort, en aldus de erkende wederverkopers schade toebrengt.

eBay verdedigt zich door te stellen dat het sinds 2006 controlemaatregelen uitgewerkt heeft. De Raad voor de verkoop per opbod veegt dit argument van tafel: "In tegenstelling tot andere sites houdt eBay zich niet aan de reglementering voor openbare veilingen en beperkt het zich tot een zelf naar eigen goeddunken uitgedacht controlesysteem, terwijl er toch efficiënte en erkende monitoringtools bestaan", onderlijnt Christian Eoche-Duval.

eBay heeft inmiddels al aangekondigd dat het in beroep gaat tegen de beslissing van de handelsrechtbank van Parijs.

Back to top button
Close
Close